23. august 2012

Skæg med ord!

I dag fik jeg endelig set et afsnit i den nye Hr.Skæg serie: Skæg med ord TV-program på DR med Bjørn!

Jeg har glædet mig til at programmerne skulle komme, siden jeg hørte de var på vej for et par måneder siden.... Og jeg må sige, at jeg er endnu mer vild med Skæg med ord end jeg troede jeg ville være.

Bjørn har, ligesom mange andre børn i Danmark, set meget både Skæg med Tal og Skæg med Bogstaver, hvor den knus-elskelige Hr.Skæg undersøger og synger om forskellige tal og bogstaver. Hr.Skæg programmerne er klart de bedste danske børneprogram der er lavet de sidste par år efter min mening (på en andenplads vil jeg placere Lille Nørd).

I den nye serie Skæg med ord følger Hr. Skæg, på en super underholdende og rigtig fin måde, børnene et skridt længere frem mod begynder læsningen end han gjorde i Skæg med bogstaver (som finpudsede stilen, figuren og konceptet fra Skæg med tal serien, uden på nogen måde at miste charmen).
Det er nu bogstavernes lyde, lydsyntese og dannelsen af ord og sætninger der leges med. Og jeg mener leges - For selvom det er virkelig gode og lærerige opgaver for begynder-læsere og snart-læsere, forbliver det super sjovt! Samtidig med, at man bliver holdt i hånden hele vejen igennem, finder Hr.Skæg på noget overraskende og sjovt, hver gang man tror, at man ved hvad han vil sige eller hvad det næste rim er.


Ligesom i Skæg med bogstaver, er der nogle tilbagevendende elementer, der appellerer til børnenes trang til genkendelighed, der så har skiftende indhold i hvert afsnit. Det ser ud til at de tilbagevendende elementer i serien bliver:
  • Ordklaveret - hvor Hr.Skæg spiller et ord på sit klaver der siger bogstavernes lyde, først langsom og så hurtigt så lydene bliver til ord.
  • Jagt på et skovturssted - hvor Hr.Skæg bliver inviteret på skovtur af et barn. Hr. Skæg finder ud af hvorhenne langsomt, mens han prøver forskellige ord af med de lyde som barnet fortæller.
  • Sætnings-historie - hvor der fortælles en kort historie, mens der på skærmen med store hvide bogstaver bliver skrevet forskellige korte sætninger, som genbruger mange af de samme lydrette ord. Fortællingen tvinger Hr.Skæg ud i nogle skøre situationer. 
  • Pariserhjulet - hvor 2 børn forklarer om 1 ords betydning hver, bagefter sætter de ordene sammen først den ene vej og så den anden vej, mens de forklarer betydningen af de sammensatte ord.
  • En tur i købmandsbutikken - hvor Hr.Skæg skal købe noget der starter et bestemt bogstav.
  • Og så en sang - hvor Hr.Skæg synger en sang, der ligesom hans andre sange er overraskende finurlige og lige til at få på hjernen (Har ikke tal på hvormange gang jeg har gået for mig selv og sunget fx Alfabetsangen eller Lille Vilde Viking).
Se de ark jeg har lavet til gratis download og print i indlægget her, hvis i vil lege pariserhjulet eller Købmandsbutik derhjemme.


Du har rig mulighed for at møde Hr.Skæg...
Skæg med ord bliver sendt på DR Ramasjang, onsdage kl. og genudsendes på DR1 onsdagen efter kl. men du har også mulighed for at se afsnittene på DR's hjemmeside.

Update: Der er også kommet et nyt Skæg med ord spil på Oline.

Det er sket at Hr.Skæg holder live koncerter, men man skal skynde sig, hvis man vil have billetter.
Du kan også høre sangene fra serien (og tidligere serier) ved at købe cd, download eller streame fra fx Spotify eller Gogoyoko. Sangen Første skoledag kan også downloades gratis her.
Der er selvfølgelig også blevet lavet Skæg med bogstaver-spil og bøgerne: Hr. Skægs ABC, Skæg med bogstaver og Skæg med Hr.Skæg opgavebog. Og så kan du jo også blive ven med Hr.Skæg på Facebook.

Vi glæder os allerede til næste onsdag!