21. november 2012

Totte og Lotte

Jeg elsker Totte og Lotte.

Da jeg var lille, læste min mor Totte og Lotte bøgerne for mig. Jeg kan huske at jeg synes at Lotte's og Lotte's lillebror's kinder lignede at de var farvede med saftevand og at jeg havde lyst til at smage på dem. Jeg var sikker på at det ville være den lækreste saftevand i verden.
Lidt mystisk? Ja! men jeg tror egentlig baret at det var et udtryk for at jeg synes der var SÅ dejligt inde i Lotte og Totte's univers.

Bøgerne har enten den lille dreng Totte eller den lille pige Lotte som hovedperson. Hver bog er et lille stykke hverdag. Handlingen er pædagogisk på den top opbyggelige måde. Barnet kan let følge med og forstå dilemmaerne og det sjove i historierne, for de så genkendelige at det ligeså godt kunne være det der skete for barnet i går. Teksterne er korte og har forholdsvis simple sætninger, men formidler rigtig fint det store i de små ting. Bøgerne er søde og dejlig korte, så man kan godt læse dem flere gang i træk uden at blive skør. Tegningerne er på samme måde på en gang simple, men samtidig utrolig formidlende af handlingen og børnenes følelser. Flere af tegningerne er printet fast inde i mit hoved. Jeg ved præcis hvordan lillebror's sok føles og jeg kan mærke hvordan Totte har det når han bare står og kigger.Efterhånden tror jeg, at jeg har fået skrabet alle bøgerne i serien sammen til vores boghylde.

Du kan købe alle Totte og Lotte bøgerne i nye fine udgaver fra forlaget Carlsen til 60 kr stykket. Man kan dog med jævne mellemrum finde bøgerne på tilbud i dagligvarebutikker til 40 kr, hvis man holder øje med tilbudsaviserne. Vi har også fundet en del på loppemarkeder rundt omkring eller i udsalgskasserne på biblioteket. Derfor er vores bøger en blanding af danske og svenske samt nye og ældre udgaver, hvilket jeg egentlig synes er rigtig hyggeligt.Udover Totte og Lotte møder man i bøgerne også Lottes lillebror, vennerne Per og Malene og nogle forskellige forældre, pædagoger og læger m m.

Bøgerne er skrevet af svenske Gunilla Wolde og i sverige har man tilsyneladende kunne se Totte tegnefilm i TV på et tidspunkt. Flere af dem ligger nu på YouTube:
Totte er lille
Totte til lægen
Totte går ud
Totte bygger
Totte bader
Totte bager

Nu vil jeg overveje om jeg skal putte en Lotte dukke på Cleo's ønskeseddel...