20. oktober 2013

Fin fin finmotorik

Motorik deles ofte op i to: Grovmotorik og Finmotorik

Grovmotorik - er de store linier i kroppens bevægelser, arme, ben, ryg, knæ og lignende.

Finmotorikken - er de små detaljerede, præcisionskrævende bevægelser man typisk laver med sine hænder og fingre.

Det er tydeligt at Cleo, som lige nu er ca 1 år og 9 måneder, har meget bedre finmotorik end Bjørn havde, da han var på hendes alder. Hun er mere præcis, kan udføre mere detaljerede og fintfølende bevægelser, men hun har samtidig også meget stærkere muskler end Bjørn havde så hun kan udnytte hendes finmotorik bedre til at opnår mere.
Det samme gælder faktisk grovmotoriken.

Hvor Bjørn mere sad og betragtede verden.
Løber Cleo hen til den og piller ved den.

Cleo bruger hele sin krop; hun hopper, løber, kravler og vil gerne gå hele vejen hjem fra vuggestuen. Hendes bror har man altid skulle overtale til så meget som at dreje hoved.
Allerede nu griber, kaster og forsøger hun at sparke til en bold, det er også kommet helt bag på os :)

Der er mange finmotoriske aktiviteter hun er vild med at lave, fx tegne på papir med tush og lege med hendes små Sylvanian families dyr.


Se hvor fint hun har stillet katten op til frokost.
Hvis Bjørn havde forsøgt det samme havde han væltet bordet, da han satte stolen, væltet stolen og bordet da han satte katten og det havde helt klart krævet flere forsøg at få tallerknen på bordet, hvis han da ikke havde givet op inden da.

Der er mange ting man kan lave for at træne finmotorikken, mange af tingene er helt normale dagligdags ting, som man bare kan lade børnene forsøge sig med selv...

Se videoerne herunder, hvor Cleo henholdsvis piller æg og åbner en lille bitte leende-ko-oste-firkant.
Det sidste er især rigtig svært synes jeg, fordi man ikke må holde for hårdt så smatter osten (og det hader hun) samtidig med at man faktisk skal hive ret hårdt i den lille dims. Den hun har fat i her har så over i købet tabt det lille røde "håndtag".
Se hvor god hendes finmotorik er blev når hun navigerer rundt i apps - lige her (kommer snart)