8. oktober 2013

Sådan kæmmer du håret for lus

Som du kunne læse i indlægget "Lus" bruger vi den gode gammeldagsmåde til at komme af med lus på.


Metoden er den mest sikre måde at komme af med alle lus på, også dem som måske overlever i første og anden omgang, og samtidig helt fri for indholdsstoffer du ikke er helt sikker på hvad er.

Hvad skal man bruge?


Som nævnet kræver det ikke mange ting udover udholdenhed.
  • En god lusekam.
    En god lusekam har tænder som er tætte nok til at lus (uanset størrelse) ikke slipper igennem. Den skal kunne holde til noget og komme i bund i håret. Denne type er ikke god, denne type er bedre. Synes klart at metal gør det bedst. Vi har haft denne her i længere tid og for nylig fået denne her. På nettet kan folk tilsyneladende også godt lide dette sæt.
    Vi har også engang haft sådan en, måske var vores defekt, men jeg synes altså man fik for meget stød.
  • Olie.
    Så kammen glider lettest gennem håret. Jeg bruger bare solsikkeolie, det er som regel det billigst.
  • Eddike.
    Det skulle efter signe pacificere lusene en smule, så de ikke fiser ligeså meget rundt, mens du forsøger at kæmme dem ud. Jeg bruge bare af den madeddike vi har stående.
Jeg blander 2 dele olie med 1 del eddike i en gammel ketchup flaske, tager den gamle t-shirt på (da olien pletter) og går i gang med kæmningen på badeværelset. Kæmmer jeg mig selv stiller jeg mig foran spejlet.

Hvornår og hvor ofte skal man kæmme?

Det allervigtiges når du kæmmer for at komme af med lus er, at du er grundig og bliver ved til du er kommet igennem og forbi minimum 1 livscyklus for en luse-familie - se fakta om lus i det tidligere indlæg HER.

Det er lidt forskelligt, hvor ofte man skal kæmme ifølge forskellige kilder. For mig er det både vigtigt at kæmningen virker OG at man kan overskue at gennemføre kæmme-programmet, ellers er det spildt arbejde.
Jeg kæmmer en kombination af hver 2., 3. eller 4. dag i ialt 3 uger. Min erfaring er; at vi går døde på kæmningen, hvis vi går efter at kæmme hver anden dag i 14 dage, som ellers burde være nok. Derfor har jeg forsøgt at justere lidt på denne ellers optimale frekvens, så kæmningen fungerer både for familien og formålet også selv om en lus skulle slippe igennem en af kæmningerne.


Kæmmeprogrammet tager 21 dage. Det er kun de røde dage du skal gøre noget.

Her er en oversigt dag for dag.
  1. Kæm meget grundigt.
    Alle levende lus skal ud af håret nu. De kommende dage du kæmmer kan du risikere at møde små lus, men de må ikke være større end dem du finder i dag. Hvis de er det skal du gå tilbage til og starte ved dag 1 igen.
    Alt sengetøj, håndklæder, tørklæder, hatte, børster, hårelastikker og lignende du har brugt optil nu skal du samtidig vaske, lægge i fryser eller i karantæne (fx ned i en lukket pose).
  2. Hviledag
  3. Kæmmer igen.
    På dette tidspunkt plejer motivationen (læs: hukommelsen af de lus der blev fundet forleden) at være stærk nok til at kæmme grundigt igen, selv om du lige gjorde det i forgårs.

    Hvis du møder nogle fuldvoksne lus (= lus hvor du forholdsvis let kan tælle hvor mange ben de har) under kæmningen, skal du gå tilbage til dag 1.
  4. Hviledag
  5. Hviledag
  6. Kæm igen.
    Du behøver ikke være ligeså grundig som de 2 første kæmninger.
    Alt sengetøj, håndklæder, tørklæder, hatte, børster, hårelastikker og lignende du har brugt de sidste 6 dage skal du nu vaske, lægge i fryser eller i karantæne (fx i en pose på bagtrappen), for at være på den sikre side. De ting du lagde i fryser eller karantæne på dag 1 kan du nu roligt tage frem igen.
  7. Hviledag
  8. Hviledag
  9. Kæm igen.
  10. Hviledag
  11. Hviledag
  12. Hviledag
  13. Kæm meget grundigt igen.
    Hvis der på dag 1 blev lagt nogle æg lige inden du kæmmede, er alle disse æg nu klækket og blevet til små nymfer, derfor er det vigtig holde gejsten oppe så du kan få de nye lus ud af håret inden de bliver kønsmodne og selv begynder at at lægge nye æg.
  14. Hviledag
  15. Hviledag
  16. Hviledag
  17. Kæm igen.
    Hvis du finder levende lus i dag skal du desværre starte forfra ved dag 1.
  18. Hviledag
  19. Hviledag
  20. Hviledag
  21. Kæm igen.
    Bare et forholdsvis hurtigt tjek.
    Hvis du finder levende lus i dag skal du desværre starte forfra ved dag 1.
Få ovenstående oversigt som download hvor du kan skrive de præcise datoer ind for din luse-kamp og krydse af efterhånden som du har gjort det - Klik her.


Hver gang du har kæmmet med blandingen, vasker du bare håret som du plejer, men lav gerne en fletning. Dette er både så du undgår at blive smitte med lus igen med det samme og så dine eventuelle små nymfe lus ikke hoppe over hos en anden person der ikke kæmmer.
Men husk at lus ikke frivilligt forlader hovedbunden, så det kræver tæt kontakt at smitte eller blive smittet. Se fakta om lus i indlægget her.

Hvordan kæmmer man for lus?

Først gnider du blandingen ind i dit tørre hår lidt af gangen, nede ved rødderne. Så reder du håret igennem med en normal hårbørste/kam, for at få alle knuder ud af håret.

Nu finder du lusekammen og går igennem hele håret, flere gange.
Hvert strøg med kammen skal helt ned i hovedbunden og helt igennem til hårspidserne.
Tør kammen af i noget hvidt toiletpapir efter hvert strøg indtil du har set en lus.
Når du først har fundet en stor lus (= en hvor du kan tælle benene) og dermed bekræftet tilstedeværelsen af voksne lus, kan du i stedet skylle kammen under vandhanen efter hvert strøg, bare sørg for der ikke sidder lus på kammen du fører tilbage i håret.

For at være sikker på at du få kæmmet hele håret er det vigtigt at du har en plan med hvordan du bevæger dig rundt på hoved - ikke bare reder på må og få. Når du kæmmer andre er der forholdsvis let at overskue, men når du kæmmer dig selv går det let op i hat.

Derfor deler jeg kæmningen af mig selv op i 3 runder, der alle går i hver sin retning; "Midterskildning", "Omgangen" og "Tværskildning", så jeg er sikker på at jeg har været alle steder.
Det gør jeg sådan her:

Først laver jeg en midterskilning og reder håret igennem fra skildningen og ned. Jeg starter ved panden og bevæger mig ½ kam's brede bagud af gangen indtil jeg når nakkern.
Det var "Midterskildningen".
Så reder jeg håret i siderne om bag ørerne, og gør klar til "Omgangen".
"Omgangen" begynder ved det ene øre, hvor jeg reder håret tilbage fra panden op mod toppen af hoved og tilbage mod nakken. Jeg bevæger mig i ½ kam's bredde over mod det andet øre.
Det ser sådan her ud bagfra.
Sådan ser der ud forfra
Når jeg kommer over til det andet øre fortsætter jeg med at rede håret op mod toppen og hoved og ned på den anden side, foran ansigtet. Her kan det være en ide at have hoved nedad.
Så kommer "Tværskildningen".
Jeg laver en skildning der går på tværs af hoved.
Og reder igen fra skildningen og hhv mod ansigtet og nakken. Dette gøres også i små skridt fra øre til øre.
Nu har du været igennem alle 3 runder. Herefter starter du bare forfra med rækkefølgen. Når du kan komme igennem 2 runder i træk, uden at finde en eneste lus (voksen eller nymfe) kan du stoppe for den dag. Hvis du fx i løbet af "Tværskildningen" finder en lus, tager du runden færdig og starter forfra med minimum "Midterskildningen" og "Omgang".

Held og Lykke!

---

Tegningerne har jeg lavet ved først at sætte pigens hår og tage et billede i appen Toca Hair Salon 2, så åbne billede i tegne appen SketchClub og tegnet de små sorte pile.