8. oktober 2013

Lus!

arrrrgh lus! Jeg er typen der gerne har løst hår, ofte er sammen med børn og både krammer og slås meget = konstant i risiko for at få lus...

Der er nok ikke mange tilbage, som bruger de gamle lusemidler lusene efterhånden blev resistent overfor. Tror nærmest ikke apotekerne sælger dem mere.
Det er nok ikke det sværeste valg når man står ved skranken; "Vil du helst ha det her gifte, som samtidig ikke virker og har risiko for at gøre lusene endnu sværere at komme af med næste gang eller vil du ha det her andet?"

Da vi forleden uge havde lus (jeg fandt 3 store hos mig, 1 hos Bjørn, men ingen hos Adam og Cleo), bestemte jeg mig for at prøve noget af det der luse-middel man kan købe på apoteket. Mest så jeg havde prøvet det, hvis nu det viste sig Cleo også fik lus. Hun er lidt af en håndfuld at få til at sidde stille, så at kæmme dem ud hos hende tænkte jeg var urealistisk.

Jeg fulgte instruktionen på Hedrin ONCE æsken 100%, men her 2 dage efter synes jeg altså stadig at det klør lige lidt mere end jeg bryder mig om (det er svært at forholde sig objektivt til, når man er bange for lus klør det helt automatisk). Jeg giver det lige 1 dag til og så går jeg altså tilbage til sådan som jeg plejer at komme af med lus... billigt og uden noget tilsat.

Hvis du er i tvivl om der er lus så kæm håret. Det er kun hvis der er virkelig mange lus, at du kan være sikker på at finde en af dem ved bare at kigge i håret.

Sådan kommer du af med lus - 100% sikkert og kemifrit

Jeg tænker (nok lidt uvidenskabeligt lige med det her); hvis noget kan slå et dyr ihjel er det nok ikke ligefremt sundt for mennesker. Derfor har jeg altid brugt kæmning til at komme af med lus. Det er ikke fordi jeg tror de lusemidler man kan købe er direkte giftige for mennesker, men når der nu findes en billigere og sikker metode til at komme af med lus, synes jeg det virker fjollet ikke at bruge den i stedet.

Du skal bruge: 
 • En god luse- / tættekam
 • Olie.
 • Eddike.
 • Noget at lave blandingen i og en gammel t-shirt.
Se i indlægget "Sådan kæmmer du for lus", for den præcise instruktion i selve kæmningen.

Fakta om lus

Her er lidt fakta som jeg synes er rigtig rar at have. Når man ved lidt om det dyr man kæmper imod er det også lettere at forstå og holde fast i hvorfor man skal kæmme på den måde og med de mellemrum man skal.
Da jeg var barn troede man jo nærmest at lus havde superheltkræfter og en dagsorden om at erobre verdenen. 
 • En hunlus lægger 5-8 æg om dagen.
 • Fra ægget er lagt til babylusen (nymfen) kommer ud går der 6-9 dage.
 • Hvis lusen ikke kan suge blod dør den i løbet af et par timer
 • Hunlusen kan parre sig og lægge æg fra den er 9-12 dage gammel.
 • En voksen lus lever ca i 3 uger.
 • Lus hopper ikke, de går.
  Derfor skal man altså rigtig tæt på hinanden for at blive smittet.
 • Lus kan max leve 48 timer, hvis de kommer væk fra hovedbunden.
  Det afhænger af temperatur, fugtighed og hvornår de sidst har spist.
Kilde Sundhedsstyrelsen / ÅrhusUniversitet se også deres kæmmevejledning her.
Andre steder du kan få info: Apoteket's brochure og hjemmeside FarvelLus. Deltag i store-luse-dag, jo flere der deltager, jo færre lus.e


Hvis nu det heler går galt er der altid denne mulighed