7. november 2014

Apps til graviditet og fødsel

De fleste som følger denne blog ved nok godt at jeg ret glad for at trackke ting, apps og excelark.
At få et barn er ikke nogen undtagelse. I indlægget her kan du se hvilke apps jeg bruger hvordan.

Nedenstående apps er hovedsageligt til Android, og jeg har kun prøvet dem på Android. Da min telefon er Android (mest af princip) og disse apps alle er nogen som skal bruges på farten i alle mulige situationer og derfor altid være ved hånden, som telefonen er.

Alle disse apps, er den slags apps, som der findes virkelig (utrolig) mange af. Jeg kan derfor ikke sige, at nedenstående er de allerbedste til formålene, da jeg ikke har prøvet alle dem der findes, men jeg har virkelig prøvet mange af hver slags. Og nedenstående er dem som jeg synes er klart bedst til formålet.

Mine bedste apps

Det starter jo nok med MyDays (gratis), som jeg bruger til at få overblik over min månedlige cyklus. Denne app fås også i en iOs udgave.
Da jeg opdagede jeg var gravid, kunne jeg bruge MyDays til at gå tilbage og finde ud af hvornår det sandsyneligvis var sket og dermed hvor langt jeg var henne.
(At min cyklus den, for denne baby, pågældende måned må har været helt mystisk timet i forhold til hvad den plejer at være, er så en helt anden snak :-S)

Herefter har jeg brugt appen I'm pregnant (gratis) til at fortælle mig hvor langt jeg er henne - da jeg hele tiden glemmer det ellers. Appen har også et ugentligt billede og en lille beskrivelse af fosterets udvikling, som især Bjørn synes det har været sjovt at følge med i nu og da.

 
 

Når fødslen nærmer sig har jeg hentet contraction timer apps ned på min telefon, så de er klar til når jeg pludselig får veer eller til at monitorere plukveer. Den måde disse apps fungerer er ved, at man tapper på "start" når et ve starter og på "stop" når veet stoppet igen, så man ikke selv behøver at tage tide og regne varighed/afstande ud, men bare kan aflæse appen.
Hvilket er rigtig smart i sådan en situation som en mulig fødsel, hvor man har rigtig meget i hoved, men gerne være meget præcis i hvordan det går når man for eksempel ringer til fødegangen.

Jeg har tracket på 2 forskellige apps (tappet "start/stop" på dem begge), da jeg synes de har hver deres gode måde at vise dataen på, som jeg synes havde forskellige fordele. De hedder det samme, hvilket jo er lidt forvirrende.

Den første er Contraction Timer Lite (gratis), som ses på billede her til højre. Denne app er meget simpel, "start/stop" knappen er nem at finde og man får automatisk den gennemsnitlige ve længde, afstand mellem veerne og antallet. Både for de sidste 20 og 60 minutter.
Appen findes også i en donations version (6 kr), den gør præcis det sammen, men giver samtidig udviklerne en lille indtægt. En indtjeningsmodel, som jeg egentlig synes er rigtig fin. Appen er i udgangspunktet gratis, så der er større chance for man prøver den af, appen bruges i forholdsvis kort tid (1 stk fødsel) og slettes typisk herefter, men så har man stadig mulighed for at sige tak for god app og støtte udvikleren ved at købe donations versionen.
I toppen af denne app bliver der konstant taget tid, mens man har et ve kan dette bruges til at se hvorlangt inde i veet man er og dermed, hvor langt igen man kan regne med der er. Mellem veerne kan man, udfra gennemsnits afstanden, bruge tidstagningen til at se ca hvornår et nyt ve er på vej, hvilket kan være smart hvis man skal nå på toilettet eller lignende inden det næste kommer.

Den anden ve tracking app jeg brugte i sidste uge da jeg fødte var Contraction Timer Lite (gratis). Denne app findes også i en donations version (10 kr).

Igen har appen en god stor "start/stop" knap og det er let at se om man er i et ve eller i en ve pause (altså ikke at man selv er i tvivl når det er, men med mange apps, er det faktisk ikke super tydeligt at se, hvis man lige bliver i tvivl om man fik trykket eller ej).

Denne app regner ikke nogle gennemsnit ud, den viser blot varighed og afstand for registrerede veer i en lang række. Tilgengæld har den en ganske fin visuel oversigt øverst i skærmen, som man kan zoome og bladre i (ved at knibe/sprede illustrationen sammen/ud med 2 fingre).

På billede til højre ses et screen dump af mine ve tracking mellem kl.7 og 10 i tirsdags.
Øverst har jeg efterfølgende tegnet nogle klammer ind med forskellige farver, så man kan se hvordan jeg;
I den gule periode stod op med børnene og derfor ikke havde tid til at trackke. Røde periode sad derhjemme alene og trackede at veerne kom med 5-7 min mellemrum. Lilla periode, hvor vi gik ned og hentede vores cykler ogjeg igen ikke trackede. Lysegrønne periode, hvor jeg cyklede til hospitalet og veerne derfor kom med meget mindre afstand i mellem. Mørke grønne periode, hvor ledte efter fødemodtagelse, talte med dame og fandt plads i venteværelse og derfor igen ikke trackede. Brune periode, hvor jeg stadig holdt øje med om veerne var stabile eller tog til. Og til sidst den lyserøde periode, hvor jeg indser at ja jeg skal nok føde i dag og at det bare blir "værre" herfra så der ikke mere er nogen grund til at trackke veerne. Som i kan se har jeg til sidst bare trykket start og så glemt at trykke stop igen, før flere timer senere :-)

Den sidste app jeg brugte i tirsdags er Googles egen My Tracks (gratis), denne tracking app kan bruges som ex løbe/motions app eller andet hvor man gerne vil se sin rute på et kort, vide afstand, hastighed og andet om ruten.
Mens jeg har været gravid har jeg brugt den en del når jeg cyklede, mest fordi det var sjovt at se HVOR langsomt man kunne cykle uden at vælte - Jeg cyklede og gik meget langsomt til sidst pga bækkenledssmerter og plukveer...
Denne tirsdag, ville jeg derfor gerne sammenligne min vee-cykel-hastighed med gravide- og normale-cykel-hastighed - Ja det er sådan noget jeg synes er sjovt...

Og som I kan se på screen dumpsne herunder, så kørte jeg den lige vej til hospitalet med ok hastighed syns jeg selv. Selvom topfarten måske ikke er så imponerende, så er det væsentligt hurtigere end jeg har cyklet ellers mens jeg var gravid pga plukveer.

Nu hvor baby er blevet født er den app jeg bruger allermest men baby tracking app.
Den har fået sit helt eget indlæg - lige her.