4. juni 2015

Vi holder loppemarked

I denne weekend holder vi loppemarked i vores gård.

Jeg har arrangeret loppemarked i et par år nu og det er altid en super hyggelig dag.
Bjørn er vild med at stille varerne i boden op og synes det er sjovt at betjene kunder.
Og så elsker han, ligesom jeg, et godt loppefund som man ofte kan gøre sig i én af de andre boder.

Det er også rart med en hel dag hvor vi bare kun laver 1 ting, sammen, hele dagen - for det kan godt blive en lang dag, men alle er som regel i godt humør.

Hele året har vi en flyttekasse som vi putter de ting i vi ikke længere har brug for i (og som vi tænker passer til at sælge på loppemarked, for børnetøj donerer vi til Mødrehjælpen, kedeligt tøj til RødeKors, fysiske store ting giver vi væk typisk via Facebook).


Når vi rydder op på børnenes værelser, opfordrer jeg dem generelt til at forholde sig til om deres ting og legetøj er:

  • noget de vil lege meget mere med = blive på værelset
  • noget de kun vil lege med lidt/engang imellem = op på loftet, hvor det kan blive taget frem fra
  • noget de ikke rigtig leger med mere, men gerne vil gemme = enten låne det ud til en ven eller op på loftet
  • noget de synes er godt, men ikke rigtig leger med mere = loppemarked
  • noget de ikke leger med mere eller ikke bryder sig om = loppemarked
  • noget der er gået så meget i stykker, at det ikke kan leges med mere = smid ud
Samtidig forsøger jeg så at gøre det samme med mine egne og vores fælles ting ;-)


Hvorfor holde loppemarked


Jeg oplever at muligheden for at legetøjet kommer i loppemarkedskassen ofte gør det lidt nemmere for børnene at skille sig af med det. Da det på den måde ikke bare forsvinder ud i intetheden og vi kan tale om at et andet barn vil blive glad for at købe det, ligesom de også bliver glade når de finder noget godt på loppemarkeder og måske endda kan købe noget andet godt med de penge vi tjener på at sælge tingen.

Og jeg tror rigtig mange forældre kender til overfyldte børneværelser, hvor der godt kunne blive ryddet lidt ud og hvor der faktisk bliver leget meget mere når man lige får ryddet lidt ud og overblikket tilbage...

Børnene synes det er spændende at vi har et projekt allesammen sammen, som vi går og forbereder og snakker om hver gang vi lægger noget til side.

Selv ret små børn kan være med og hjælpe til med at stille varerne der skal sælges flot op.

De fleste børn synes det er sjovt at lege købmand, så at være en rigtig købmand, sige "hvad skulle det være", "den koster 5 kr" osv synes det er virkelig sjovt.

Når vi holder loppemarked har vi en pengekasse, men sideløbende holder Bjørn sit eget regnskab, hvor han regner ud hvormeget han har tjent (han får pengene vi tjener på "hans" ting) og hvormeget han låner af kassen til at købe i de andre boder. På den måde får han øvet en masse virkeligheds matematik.
Og han få øvet sin håndskrift med disse udregninger og ved at skrive prisskiltene på varerne (post-it seddler).

I løbet af dagen får både vi og børnene også talt med en masse forskellige mennesker om en masser forskellige ting, hvilket også er godt for børnene. Derudover forsøger vi altid at få nogle af vores venner til at komme og have bod sammen med os. Det er super hyggeligt og så kan man hjælpe hinanden i løbet af dagen og bare lege/snakke/hygge når der ikke er kunder.
I år kommer der hele 2 bedsteforældre bare for at være med og hygge!

Og så er loppemarked en billigt/gratis/indkomstgivende aktivitet.

 
 

Sådan gør vi os klar til loppemarked.

Som sagt har vi altid ting vi kan sælge på loppemarked. Der er ofte nogle rester fra året før og så de ting vi har akkumuleret i løbet af året. Hvis vi et år løber ud for ting og sager tænker vi at lave en bod med ansigtsmaling, fletninger i håret til børn eller lignende.
Tit bager vi også en kage og laver noget saft som vi deler ud af, det plejer at være et stort hit.

Vi har efterhånden fået købt både et foldebord og nogle tøjstativer som vi bruger til loppemarked. Husk at du måske kender nogen der har sådanne ting så du ikke behøver at købe selv.

Nogle af vores ting skriver vi priser på. Dyrere ting er blevet meget lettere at sælge nu hvor de fleste bruger mobilepay, for nu er det ikke længere et problem at folk ikke har nogle kontanter med.
Af samme grund er der heller ikke ligeså stort behov for byttepenge, men vi sørger altid for at have lidt.

Jeg laver reklame opslag omkring loppemarked med GIMP (gratis open source program som photoshop), som jeg får kopieret i stort antal i forskellige størrelser (500 stk i år). Opslagene hænger jeg op på de 2-3 mest trafikerede gade i nærhenden ca 3 uger før. Ca 2 uger før går jeg rundt i side gaderne lidt længere væk og hænger flere op. Og søndagen inden (vi holder det altid lørdag, hvor der er mange ud og handle nær vores gård) går jeg amok på gader og stræder med opslag alle steder i en radius på 250 meter :-D

Sociale medier er blevet vigtigere og vigtigere, hvis der er noget man vil have ud til andre mennesker, så loppemarked er både oprettet som en Facebook-begivenhed, hvor folk kan tilmelde sig, invitere deres venner og dele på deres væg + som en Facebook-gruppe, hvor folk kan melde sig ind og få besked hvert år når loppemarked nærmer sig.
Samtidig deler jeg opslagene som billeder elektronisk via blandt andet Facebook og Instagram.
Men jeg opretter også marked mere traditionelt i nogle af de markedskalendre der findes online.

Vi plejer at få ret mange besøgende og dem der har boder plejer at være rigtig tilfredse.
Så der er bare tilbage at håbe på tørvejr!

PS: hvis nogen er i nærheden af Nørrebro på lørdag er de selvfølgelig meget velkomne til at komme forbi og hilse på!