26. juli 2015

Kær grøntsag har mange navne

I øjeblikket får vi 1 gang om ugen en måltidskasse fra Aarstiderne.

Tidligere har vi fået de normale frugt- og grøntsagskasser og været glade for mixkassen, dogmekassen og kuk-kassen.
Vi har holdt pauser og prøvet andre leverandører (se ex indlægget her). Men lige i øjeblikket er det altså kvikkassen der bestemmer vores aftensmad 3 gange om ugen.

I indlægget her kan du se hvordan vi bruger kasserne til ordforråds- og andre sprogligeaktiviteter. Men for et stykke tid siden var der disse 3 fyre i vores kasse, som gjorde det ekstra sjov.

Jeg er ved at pakke maden ud og begge børn sidder ved bordet og laver noge tandet.
Cleo spørger: "hvad er det?"
Jeg svarer: "det er en squash"

Og for en gang skyld tænkte mor hurtigt, på trods af ammehjerne og manglende søvn, peger på de 2 næste grønne fyre og sagde: "og det her er en courgette... og det her er en zucchini".

DET synes begge børn var mærkeligt og sjovt, hvordan kunne tilsyneladende ens grøntsager være forskellige grøntsager? Var der måske en lille forskel mellem de 3 grøntsager, som de bare ikke umiddelbart kunne få øje på? Var mor fuld af løgn? Eller hvad var det lige der skete?

Dette ledte os ind i en fin lille samtale om ting der havde flere navne (som lejlighed og bolig og hjem og hus) og forskellige ting der havde samme navn (som pære og pære).

Det endte med, at jeg selv blev helt i tvivl om squash, courgette og zucchini overhoved ER den samme grøntsag. Men fra sidelinien kom far ind med en teori om at navnet på den samme grøntsag i forskellige lande. Efter noget googling viste det sig at han havde ret.

Udvikling af ordforrådet er ikke lige til, men det er altid sjovt!


dfdf