11. juli 2015

Apps til de små 1,5 - 2,5 år

I dette indlæg har jeg samlet de apps som Cleo var gladest for da hun var omkring 2 år - altså til børn på ca 1,5 - 2,5 år.
Jeg er ikke så meget for at sætte aldersbegrænsninger på apps, da jeg oplever at mange apps kan bruges af børn på vidt forskellige aldre - de bruger dem bare forskelligt.

Nogle apps kræver dog en hvis kognitiv udvikling, finmotorik, forforståelse, selvstændighed og/eller erfaring, der gør at jeg godt synes man kan sætte en minimumsalder.

Overskriften skal altså forstås således:
Disse apps kan børn starte med at få noget ud af fra de er 1,5 - 2,5 år og til de ikke synes de er sjove mere. Ikke at børnene bør være minimum 1,5 år og maximum 2,5 år når de bruger disse apps.

Forskellen mellem disse apps og dem til aldersgruppen ½-1 år, som du finder på min liste "Apps til eln 1 årig" og "Apps til de HELT små" er, at der her er behov for større forståelse af årsag-virknings forhold, mere avanceret hypotese dannelse eller brug for erfaringer med virkeligheden for at forstå eller opleve gensynsglæden med app udgaven af virkeligheden.

Finmotorisk er der også højere krav til. Barnet kunne tappe på et bestemt tidspunkt og/eller kontrolleret flytte elementer fra et sted til et andet for at disse apps er sjove.

De apps jeg omtaler i dette indlæg kan, sammen med lidt yderligere anbefalinger, findes på den App Anbefalingsliste der hedder "Apps til de små 1,5 - 2,5 år", som du finder HER.

Apps med sange

Der findes flere, men de 2 sang apps Cleo har synes bedst om har været:

mzl.gkovxpen.pngDe små synger (39 kr)
I appen kan du høre 10 udvalgte sange fra de klassiske bøger (Lyt og Syng) mens du kigger på illustrationen fra sangbogen og teksten eller bare læse/synge teksten selv uden musik (Læs og Syng). Altså jeg synes den er lidt kedelig, men Cleo er blevet ved med at gå tilbage til den og det er sange de fleste voksne kender hvilket også gør det lettere at synge videre uden appen.

mzl.gbhbgqcq.pngSangLege (Gratis/IAP) Med denne app er det nemmere at finde rundt og vælge den sang man gerne vil høre. Når man vælger en sang afspilles en video hvor sangen synges roligt, lunt og med tilhørende fagter af Nina (se ex Giraffen Gumle her).
Det er muligt at spole i sangen, sætte en sang på repeat og vælge at se teksten til sangen. Det sidste er rart, da der nok er et par af sangene ikke alle kender på forhånd selvom der mere eller mindre køres med det typiske institutions repertoire.

Efter den nyeste opdatering kommer appen med 3 gratis sange, mulighed for at hente 9 sange yderligere gratis og mulighed for at tilkøbe 2 sangpakker (25 kr stykket) med hver 15 sange i (OBS Betalingsmodellen har dog skiftet flere gange for denne app).

Påklædnings apps

Hun har også været rigtig glad for påklædningsdukke apps som:

Funny Baby (8 kr).
mzl.ftsintca.jpgDer findes 1000vis af denne type påklædnings apps, men jeg synes at netop Funny baby har en hyggelig streg og så er den sat op på en meget simpel måde så man nemt kan finde rundt i mulighederne og får ro til at vælge sine beklædningsdele uden hele tiden at blive distraheret.


mzl.wtmzptdm.pngMini-U Boutique (29 kr) påklædnings app, hvor man først vælge hvilken af de 4 forskellige piger man vil klæde på og herefter er det bare at slå sig løs med tøj og accessories. Tegnestilen i Mini-U Boutique er super retro sød og meget mere behagelig, krummeluret og dushet end de fleste apps. Hvilket er rigtig rart for øjet og godt for variationen.

PopAppFactory har også lavet nogle påklædningsdukker så man kan lege videre med de 4 piger fysisk, du kan hente dem gratis HER. Husk forresten at se min retro-ordforråds-påklædnings-piger i indlægget her, hvis du er til krummelurer og eller påklædningsdukker.




pr_source.pngGuess the Dress (16 kr) er også en påklædningsdukke app, der også har et lille twist. Her er skal man nemlig sørge for at vælge det tøj som passer til årstiden dukken befinder sig i. Altså vinterstøvler hvis man kan se ud af vinduet at det sneer og sandaler hvis solen skinner fra en skyfri himmel. På grund af dette er det oplagt at tage udgangspunkt i appen til samtale om for eksempel hvad der passer sammen, årstider eller barnets eget tøj.

Det er nogle af funktionerne i denne app som børnene skal have lidt hjælp til, men generelt synes jeg også børn i denne alder bør spille sammen med voksne. Foreksempel er det af en eller anden grund næsten ligeså svært som i virkeligheden at putte snørebåndene i støvlerne.

Andre apps

Pepi Tree (16 kr)
mzl.mipjkpll.pngEr sød app hvor barnet, i 6 minispil, går på opdagelse blandt de forskellige dyr i et træ. Der er både en fuld udgave til 16 kr og en gratis LITE version. Og det er en af de få apps hvor jeg kan holde ud at have baggrundsmusikken tændt uden at blive skør. Det bedste af minispillene er det allerøverste hvor man styrer den lille kålorm rundt og spise blade. Det er næsten meditativt på den måde animationen bevæger sig på.

mzl.hrdcjvca.pngRamasjang (Gratis)
Er en af de allerbedste gratis apps til børn - tak DR god brug af licenspenge :-)
Du kan spille med mange af de figurer eller koncepter som børnene måske kender fra Ramasjang på TV. Men man behøver ikke at have set programmerne for at spille spillene.
Til de små kan vi især godt lide Vilde Venner, Bamse og Oline spillene. Appen bliver ofte opdateret med nye minispil og programkoncepter.

mzl.mcgwpdgs.pngTwinMatch (Gratis/IAP) er en børneudgave af en introduktion til det kinesiske spil Mahjong.
Det fungerer ligesom et åbent vendespil/huskespil, hvor man skal finde 2 brikker med det samme billede. Hvilket jo er forholdsvis nemt selv for små børn når huske elementet er fjernet ved at spille åbent (= med forsiden op, så man kan se hvad der er på brikkerne), men brikkerne er placeret så de dækker lidt over hinanden systematisk og man kan kun vælge de brikker som ikke har noget oven på sig. Spillet gælder om at få tømt bordet.
Der findes jo et hav af forskellige vendespils app (nogle bedre end andre), denne app er en lille twist.
Du får gratis banerne med forskellige frugter på brikkerne. Spillet er en oplagt mulighed for at tale om frugternes navne, farve, smage m m samt om konceptet ens/forskellig og ovenpå/nedenunder.

mzl.unoxmhts.jpgDisney Junior Leg! (Gratis/IAP) var en af den type apps jeg hentede lidt modvilligt, da jeg frygtede den ville have for lidt gratis og brugbart indhold i forhold til mængden af reklamer for IAP. Men det er faktisk gået ok med at holde sig til det gratis indhold uden sure miner fra børnene og så ER Cleo altså bare rigtig glad for Disney Junior karaktererne hun kender fra TV.

mzl.zlkzqgru.jpgHuskespillet (29 kr) er også en app hvor der skal tænkes lidt. Det er en simpel kimsleg, hvor det gælder om at huske hvad det var man så lige før. Man ser først en kuffert med et antal ting i (stigende sværhedsgrad). Her er det oplagt at bruge lidt tid på at tale om hvad tingene hedder og lidt rundt om dem (se HER hvad det betyder at tale rundt om), hvis man spiller med et lille barn. Når man er klar tapper man på kufferten som tømmes og nu skal man så blandt valgmulighederne under kufferten (også stigende sværhedsgrad) skal finde de ting man så lige før. Appen har norsk tale, som man kan vælge at skrue helt ned for.


Du kan finde flere apps til denne aldersgruppe i indlægget "4 gode børne-app-udviklere".

Dette indlæg er en naturlig efterfølger til "Apps til de HELT små" og "Apps til en 1 årig".
Snart vil der også komme et indlæg med "Apps til en 3 årig" (kommer snart).