11. april 2016

Udtaleappen - helt klart ugens app

Ugens app: Udtaleappen, er noget som sjældent som en helt ny dansk app, udviklet af logopæder til børn med udtalevanskeligeheder - uuuh!

Måske har du Minimale Par appen og har ligesom mig tænkt: "bare der var mere end /b/ og /p/ kontrasten, som var relevant for mine børn med udtalevanskeligheder, når de skal øver sig i at skelne"?
Måske har du mine receptive TinyTap materialer og har tænkt: "det er meget lige på og hård træning, jeg kunne godt bruge lidt mere luft og leg"?
Måske har du bare en masse børn eller er forælder til ét enkelt barn, med milde til moderate udtalevanskeligheder, med lydene k/t, g/d/ eller n/l?

Så er denne app nok lige noget for dig!

Udtaleappen fører barnet igennem nogle små skelneopgaver på forskelligt niveau (fonem>stavelse>non-ords>rigtige ord) og bagefter selv producere og vurdere korrekthed på forskelligt niveau (stavelse>non-ord>rigtige ord, med kontrasten k/t, g/d eller l/n. Appen er derfor lige nu målrettet børn som enten fonter, backer, nasalerer eller lateraliserer.
Der er masser af denne type apps på engelsk (drømme drømme), men dette er den første af denne type app på dansk, så vidt jeg ved. Og de to logopæder i SpeakApp har også fået støtte af Oticon fonden, for at få det hele til at løbe rundt.

Alle øvelserne er pakket ind i en historie om nogle dyr, nogle ting der skal samles ind, et guldæg der er blevet væk og en hund man skal kanøfle (så der er også lidt til at udvide ordforrået med ;-).
Det hele foregår i et lidt folkeeventyr-agtigt-univers og appen har en rigtig fine visuel side, der minder en lille smule om stilen i Mumi-appsne, som jeg er helt vild med.

https://geo.itunes.apple.com/dk/app/udtaleappen/id1095999695?mt=8&at=10lPzD&ct=Udtaleappen

For at interventionsmetoden, med skelneøvelser der leder til produktionsøvelser, skal have en relevant og god effekt på et barns fonologisksystem. Er det vigtigt at der trænes de rigtig lyde, så forældre der bruge appen bør lige vende det med deres tilknyttede logopæd, hvilket jo er en meget fin ting generelt. En anden ting, der nærmest er det aller vigtigste er, den feedback barnet får undervejs. Derfor bør appen (ligesom alle mulige andre apps) spilles sammen med en voksen der har læst instruktionen på hjemmesiden, indtil barnet er så bekendt med opgaverne og så godt på vej, at opgaverne er på grænsen til overflødige.

Man kan sige at skelneøvelser er skelneøvelser, spørgsmålet er hvor meget leg øvelserne er pakket ind i. Mængden af leg nødvendig for at fastholde et barn i en øvelse svinger meget fra barn til barn. Og man skal være opmærksom på jo mere leg/"halløj" jo færre gentagelser kan man i samme tidsrum. Samt at med nogle børn/forældre/situationer vil det være gavnligt at barnet forstå at aktiviteten er en øvelse for at træne noget bestemt og ikke bare en tilfældig leg/spil.
Det er dog samtidig vigtigt at barnet er aktivt engageret i øvelsen, for at tage ny viden ind og bearbejde i forhold til eksisterende system. Hvis barnet er modvilligt og uengageret kan man måske godt komme igennem en øvelse (kvantitativt), men barnet får bare en brøkdel så meget ud af aktiviteten (kvalitativt) - og på den måde kan man spare total-tid, ved at ramme den rette balance mellem leg og træning.

Udtaleappen kan også bruges til børn med helt alderssvarende udtale, som bare synes det er interessant med fonem-grafem sammenhængen og "lytte efter lyde". Sådan en periode er Cleo på 4 år i lige nu, så hun synes den var rigtig sjov.

SpeakApps hjemmeside er ikke helt færdig endnu, så info til forældre m m er ikke helt opdateret.

Men du kan allerede nu købe Udtaleappen.
Og er du på ALF's nyborg strand konference, skulle SpeakApp være der i morgen tirsdag.

Når /d/ og /g/ optræder som isolerede fonemer lyder de i appen mere som mekaniske lyde end sproglyde, men det er også mega svært at lave en god optagelse af disse uaspirerede lukkelyde og så snart lydene er del af en stavelse lyder det fint.
Du skal også lige være obs på, at det ikke er muligt at arbejde fronting/backing processerne som helhed (ligesom i POPT), hvis processen påvirker mere end et enkelt fonem, men kun enten k/t eller d/g kontrasterne.

Der er jo altid småting man kunne ønske sig anderledes, men alt i alt er Udtaleappen en super god app til det børnelogopædiskefelt, både til professionelle og private.

Eneste ting jeg manglede rigtig meget var mulighed for at slukke for musik og fuglelyde, men dette tænker jeg kommer hurtigt i en opdatering, da dette kun er den allerførste udgave af appen.

Husk at høre de små instruktioner dyrene giver jer undervejs til ende, første gang i spiller (herefter kan i springe dem over). Mine børn er helt klart mere intuitive og visuelle end rolige og auditive i deres iPad spillevaner (det er vist en pæn måde at sige der er utålmodige og hellere vil gætte sig frem end vente på en forklaring), så de synes der var lidt for meget snak og sprang over hver gang dyrene begyndte at tale, hvilket så gjorde at vi på et tidspunkt gik i stå fordi vi ikke vidste at man skulle gå tilbage og besøge nogle af de dyr man allerede havde besøgt, for at klare nye opgaver hos dem.

Og læg mærke til, at Udtaleappen findes både til iOS (49 kr) og Android (49 kr). Dette er rigtig godt, da der er mange børnefamilier, der ikke har en iPad men en anden (ofte noget billigere) tablet med Android styresystem.


Så jeg ved ikke lige hvad det er du venter på... Hent Udtaleappen her!