23. maj 2018

Børne-begynder-klaver

Dengang jeg var gravid med Bjørn gik jeg til rytmisk klaver.
Jeg tænkte det er NU, hvis jeg skal nå sådan noget... og jeg fik ret, for jeg har nærmest ikke spillet en tone siden :-D
Det var virkelig sjovt at være til undervisningen, det var som om jeg kunne fysisk mærke min hjerne bøje sig i andre retninger end den var vant til - lidt ligesom når man tager sin hårelastik ud efter en hel dag med hestehale bare inde i hoved.

Jeg købte et stort keyboard så jeg kunne træne derhjemme, men jeg er altså bare virkelig ikke vild med at øve mig (sådan helt generelt) og efter et lille års tid kom keyboardet på loftet.
I perioder har vi haft det nede, hvis et af børnene har synes det har været sjovt, men nu har det fået en fast plads på legeværelset, fordi Bjørn er begyndt at spille keyboard i et band på skolen.
Han har det desværre lidt ligesom mig, han er ikke vild med at øve sig, men han får gjort det lidt her og der.

 

Jeg har tidligere kigget på hvordan man kunne få børn igang med at spille klaver/keyboard og fundet nogle små fine systemer med tonesymboler til tonerne (ja lidt ligesom de lydsymboler jeg bruger til sprogets lyde - se indlægget HER) og tilhørende sange der gør det nemt for børnene at se hvad de skal trykke på. for at spille en melodi - og få succesoplevelsen, som måske kan motivere til at øve sig.

Ligesom med lydsymbolerne vi bruger i logopædisk undervisning fungerer tonesymbolerne som lettere genkendelige visuelle symboler end hhv grafemerne for bogstaverne og noderne for tonerne. De kan støtte begrebsdannelsen indtil der ikke er brug for støtten mere.

Uden at vide det store om at spille klaver, forestiller jeg mig at det gælder om at bevæger sig fra at fokusere på at spille enkelte på hinanden følgende toner, til at spille automatiserede melodier som i højere grad er mønstre af forskellige toner. Kan i set... det er lidt ligesom at arbejde med artikulation..!

Jeg har fundet 3 forskellige systemer til de små børn. Se dem her:

Nodedyrene

Er et gratis system målrettet førskole børn der er begyndere. På hjemmesiden HER, downloader og printer man deres oktavtavle, som sættes over tangenterne. Herefter vælger man de/den melodi man vil spille fra deres kartotek HER, printer og så er det bare at spille.
Det er ikke verdens største eller varierede udvalg, men nok til at man i al fald kan få spillet så meget at barnet kan finde ud af om det er noget som hn synes er interessant.
For igen ligesom med tale, så er jeg sikker på man kan lære meget mere ved at gå hos en menneskelig underviser.

 

Klaverleg

Minder meget om nodedyrene, men er et mere omfangsrigt system med flere niveauer. Melodierne er også diverse børnesange, men her er de samlet i en bog sammen med oktavtavlen se bøgerne HER.
Klaverleg bind 1 er ned til 4 år. Bind 2 tages der hul på at spille med 2 hænder. Bind 3 laver en overgang fra tonesymboler til noder. Deroudover er der en særlig julebog.


 

Musik på en prik

Er også et bogformat lån det HER eller køb det HER, men tonesymbolerne er skiftet ud med farver, hvilket jeg personligt ville foretrække.


Har du nogle gode eller dårlige erfaringer med et af disse systemer? Eller kender du nogle andre systemer? Skriv gerne en kommentar!