27. maj 2018

Gratis artikler om Verbal dyspraksi
(+ lidt om PROMPT, DTTC og ReST)

I forlængelse af at Dansk Selskab for Logopædi og Foneatri (DSLF)'s fokus på emnet Verbal Dyspraksi har foreningen valgt at købe et Open Online Access til de to status artikler der fornylig er blevet udgivet i Ugeskrift for læger (de har skrevet om det HER).

Det betyder at man kan se, downloade og printe dem helt gratis - tak DSLF!


  1. Den ene artikel er skrevet af Gohar Nikoghosyan-Bossen og Anne Lisbeth Hoffmann og handler overordnet om dyspraksi (der så inkluderer grovmotorisk, finmotorisk, oral og verbal dyspraksi)- se den HER
  2. Den anden er skrevet af Trine Printz, Camilla Slot Mehlum og Gohar Nikoghosyan-Bossen og handler specifikt om Verbal og oral dyspraksi hos børn og unge. Den kan du se lige HER.
Lige da de to artikler blev udgivet, kunne man faktisk downloade dem gratis i 14 dage, så dengang downloadede jeg dem. Men har altså desværre ikke nået at få læst dem endnu, så jeg kan ikke fortælle mere om hvad der står i dem eller hvad du skal lægge mærke til.
Jeg har nemlig haft lidt meget på min læseliste det sidste stykke tid, som også har handlet om verbal dyspraksi...

I næste uge skal jeg nemlig på 3 dages Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets (PROMPT) workshop, som logopæd Louise Skov har arrangeret i samarbejde med The PROMPT Institut. Workshoppen med Karin Brinkmann der kommer til Danmark fra Holland er udsolgt, men du kan stadig læse lidt mere om den HER. Jeg glæder mig til at blive officielt 'PROMPT trained' logopæd. Men for at være helt klar til workshoppen er der dog nogle ting jeg gerne lige vil have læst helt op på inden.

I efteråret 2017 var jeg 3 dage i Stockholm til en workshop, som det Svenska Logopedförbundet holdt med Edythe Strand, hvor jeg lærte en metoden Dynamic Temporal and Tactile Cueing (DTTC). Det var et ret fantastisk kursus synes jeg. Jeg må indrømme at både metoden og Edythe blev jeg ret vild med. Så jeg glæder mig meget til at se hvordan PROMPT kan bruges indenfor en DTTC ramme, som er det jeg forestiller mig at jeg vil gøre fremadrettet i forhold til de børn som har vanskeligheder indenfor motorisk programmering og planlægning.

Jeg planlægger at 2019 skal være året hvor jeg dykker lidt ned i ReST metoden (skriv til mig, hvis du vil dykke ned samme). Og så tænker jeg også, at jeg er ved at være dækket ind som logopæd omkring Verbal dyspraksi, så skal jeg udkig efter nogle børn ;-)

Du kan læse mere om de interventions metoderne ved verbal dyspraksi, i 'bilag nr 3' på side 50-52 i Socialstyrelsens forløbsbeskrivelse for verbal dyspraksi - HER.
Hvis du også skal med på PROMPT workshoppen, så glæder jeg mig til vi ses.
Hvis du ikke skal med, har du stadig mulighed for at få mere information omkring PROMPT, da FUA og DSFL har arrangeret en basal informationsdag lørdag d.2/6 i forbindelse med at Karin jo alligevel er i landet til workshoppen. Det koster kun 200 kr for medlemmer af DSLF eller FUA og 500 kr for andre. Og her kan man også deltage selvom man ikke har en MA i Audiologopædi - Se mere HER.

Hvis du gerne vil vide mere om verbal dyspraksi, så se mit indlæg og Socialstyrelsens nye forløbsbeskrivelse HER eller deres lidt ældre vidensportal HER.