8. maj 2012

De små tosprogede quizzer

Forleden dag faldt vi over bogen "De små tosprogede quizzer" på vores bibliotek, og lånte den med hjem.

Bogen er del af en hel serie, fra Specialpædagogisk forlag, med små quiz-bøger til børn i forskellige aldre.
Den vi lige ramte var for tosprogede børn 3-6år, men i serien er der også for andre aldersgrupper og for børn med dansk som modersmål. Samt både en jule- og engelskudgave.

Bøgerne koster 70-100kr (inkl moms, men læg mærke til at Specialpædagogisk forlag har gratis fragt for privatpersoner), men kan også lånes på biblioteket.
Spørgsmålene er delt op efter forskellige emner. I den bog vi lånte var det fx Kroppen, Hjemmet, Trafik, Det danske sprog og De svære. De svære (4:50 og frem i videoen) er helt klart sværere, på grund af deres mere komplicerede format, men også de spørgsmål, der bevirkede at Bjørn lavede nogle rigtig gode overvejelser og jeg fik indblik i hans tankegang og hvor abstrakt han egentlig er klar til at tænke (især fra 5:40).

Der er både Ja/Nej, Multiple choice, Sandt eller falsk, Find et fælles ord for, Hvilken skiller sig ud, Hvad er modsat, Hvad mangler her og mange andre typer spørgsmål.

Børnene der quizzer, lærer selvfølgelig forskellige information af spørgsmålene i quizzerne, men spørgsmålene og ikke mindst svarene er gode oplæg til videre samtale. At sidde koncentreret og lytte til spørgsmål og svar er også en rigtig god, men svær øvelse, så hold øje med hvornår barnet har fået nok og udvid tidsrummet langsomt.
Lav evt quiz med flere børn... Lav håndsoprækning og øve selvkontrol, hukommelse og respekt for regler eller lad "svare-retten" gå på tur, så får den der svarer tale rum og dem som ikke svarer øvelse i at holde sig selv tilbage og lade andre komme til.

Som man kan se på videoen herunder synes Bjørn at det var en god bog sjovt næsten lige med det samme.
Han:
  • bliver stolt når han kan svare rigtigt
  • lærer noget nyt når han svarer forkert
  • griner af de fjollede spørgsmål 
  • får tænkt sig rigtig godt om
  • får lejlighed til at tale en masse
Spørgsmålene skal selvfølgelig passe til barnets niveau. Der skal være succesoplevelser, men også udfordringer - ellers er det ikke sjovt. Læg mærke til hvor meget Bjørn, som så mange andre børn, møffer rundt på stolen :D


Vi læser nok lidt mere i denne her bog. Mange af kategorierne bliver nok hurtigt for lette (som i kan se på videoen kigger han lidt på mig som om jeg er skør, når jeg spørger om nogle af spørgsmålene) i denne bog, men som i kan se synes han det er meget underholdende at høre de svar som han mener er tydeligt forkerte. Så vi bruger nok denne bog til at introducere konceptet af at quizze og få nogle grin og så forsøger vi at få fat i de bøger til børn med dansk som modersmål og måske til ældre aldersgrupper.