18. maj 2012

Stave Apps


Bjørn kan rigtig godt lige at skrive nogle ord selv, både på papir med sine tusser, men også på computer og iPad.

Inden man giver sig i kast med at stave bør man øve sig i bogstavernes navne og lyde. DET findes der et væld af apps til (indlæg om dette emne kommer i weekenden).

Her er en liste over de apps til begynder skrivning og stavning vi bruger...Little Speller Free  (Gratis - 6 kr)
Denne app fås i flere versioner til 6 kr stykket, hver version har forskelligt tema, med af producenten forhåndsindlagte ord/billeder. Ligesom med GrasshopperApps (som er klart vores yndlings-app udviklere)'s mange andre apps, kan man selv optage nye lyde til alle dele af spillet samt ændre stavemåderne, så de kommer til at både tale og skrive på dansk (customize). Man kan også selv lægge nye billeder ind, så man helt selv styre hvilke ord, der staves til. På den måde kan man få et spil, der passer perfekt til ens barns niveau.
Hvis man har tænkt sig at lægge sine helt egne ord ind, er den gratis version, som hedder Three letter LITE egentlig alt hvad man har brug for, men alle versionerne har fine og tydelige billeder, så 6 kr er værd at overveje.
Man kan vælge auditiv støtte fra eller til, ligesom man kan vælge visuel støtte enten i bogstav form eller som billede fra eller til.
 
 
 

Little Stars - Word Wizard (Gratis)
Med grafik så man tror man er på en rumstation (det i sig selv kan få Bjørn til at spille et spil i lang tid) og en masse customizing muligheder er denne app klart en af vores favoritter. Man får et stave-spørgsmål om et billede som man svarer på, indtil raketten i toppen af skærmen er fløjet tilbage til jorden. Ud over lyd, ord og billeder kan man selv ændre hvilke typer spørgsmål man spiller med. Hvilket giver god variation i spillet og mulighed for at ramme barnets niveau mere præcist.


(det på billede er altså en sten... en daddelsten, hvilket er et meget hyppigt ord hjemme hos os :-)

 En rigtig god funktion 2 player, så kan man sidde overforhinanden og stave "mod" hinanden.


120 ord (25 kr)
Med denne app kan barnet øve sig i at stave/skrive nogle af de mest hyppigste ord i det danske sprog. Der er 3 niveauer: "Se og lær" - hvor ordet bliver stavet for en og man så selv tegner bogstavernes former, "Stav ordet" hvor man kort ser ordet rigtig stavet og så selv skal sætte bogstaverne i kasserne i den rigtige rækkefølge og "Find ordet" hvor man får en masse valgmuligheder og så skal finde det ord som der blive sagt. En god app til prisen, med en masse relevante (om end lidt kedelig og for begynderen for svære) ord. Det ville dog være en super app, hvis man i højere grad kunne sortere i ordene, selv tilføje nye ord og fx vælge hvor mange valgmuligheder der var i "Find ordet".

Bogstavspillet (18 kr)
Update jan 2015: det ser desværre ikke ud til appen er i AppStore mere
Denne app har også 3 niveauer, men den er mere gearet til yngre børn/begyndere. På første niveau kan man blot høre bogstavernes navne og se et billede af noget der starter med det bogstav. På andet niveau skal man vælge det bogstav som ordet på billede starter med. På tredje niveau skal man stave til forskellige ord, ved at tage bogstavkugler fra et stort glas og placere dem rigtigt. På dette sidste niveau kan man ved hjælp af stjernerne variere hvor mange "forkerte" bogstaver der er i det store glas.
Det ville være bedre hvis stjernerne i højere grad regulerede sværhedsgraden af ordene, kuglerne er til tider lidt uregerlige, der mangler nogle lydeffekter så man ikke er i tvivl om man har gjort det rigtigt eller forkert og det ville være rigtig godt hvis man selv kunne vælge om man ville høre bogstavernes navne eller lyde - Men en fin lille app især fordi den er på dansk og til prisen.

Vokaljagt (Gratis / in-app-purchase)
I dette spil er der hele 5 niveauer, jo højere niveau jo længere ord. I det gratis udgangspunkt, kan man stave flere ord på hvert af niveauerne, men man kan også tilkøbe flere ord til 6 kr pr niveau. Hvilket vi dog ikke har valgt at gøre. Man ser en s/h stregtegning af et ord og så skal man selv sætte de vokaler ind der mangler. Ballonerne kan være lidt svære at placere korrekt og flyver nogle gange væk fra én, men gratis er nu en god pris :)
(Update juli 2012: Vokaljagt er blevet opdateret kraftigt, hvilket har hjulpet lidt)Ultimate Hangman - Doodle Hangman (Gratis)
Ligesom "Galge" legen, man legede på tavlen i skolen, når der var vikar (i al fald i Valby). Hvis du vælger 2 player kan du selv vælge hvilket ord der skal gættes, og dermed lege/stave på dansk. Den grafiske trussel om at blive hængt, er måske lidt for meget for nogle børn, andre vil synes det er super...

A+ test (Gratis)
Denne her app ser lidt kedelig (læs: ikke så børneagtig) ud i forhold til de andre, men den virker rigtig godt, man kan spille på flere forskellige måde (se video nr 1), appen er helt customizable så man kan tilføje lige præcis de ord man vil (se video nr 2+3) OG den er gratis. Der er ikke mulighed for at sætte billeder af den man skal stave ind, så det er en smule sværere da man samtidig med at man skriver skal huske det man hørte auditivt (man kan dog trykke på højtaleren og få ordet gentaget). Se herunder de forskellige måder man kan spille:
 Sådan spiller man A+ test

Det lidt tørre design sørger for at staveaktiviteten der er i centrum og passer godt til nogle børn.

Herunder kan du se 2 små film om hvordan du customizer appen - altså laver dine egne stavetest/ordlister.
Sådan customizer du A+ test 

Den samlede liste over de apps vi har kan du se her