25. juni 2012

Bøger til børn om døden


Fornylig er vores oldemor død :(
Selvom Bjørn ikke kendte oldemor særlig godt, kunne han godt lide hende og blev overraskende ked af, at hun var død - "hvem skulle nu være min oldemor?"
Da han er en meget spørgende og detalje-orienteret dreng, havde han en masse spørgsmål, som gik på de ting, som også voksne har svært ved rigtigt at forstå ved døden.
Vi tænker, at inden nogle af de mennesker han holder rigtig meget af skulle finde på at dø, kunne det være godt at få snakket lidt mere med ham om den slags ting.
Bøger kan være en rigtig fin måde at introducere et emne, som man i forbindelse med læsningen kan samtale yderligere om. Samtaler, som det forhåbentlig kan hjælpe ham på et senere tidspunkt, at vi har haft.

Derfor har vi været på biblioteket, hvor Bjørn lånte Flunkebøger (som er bøger med mylder-billeder af "Find Holger" typen, til jer der ikke var eller havde børn i 90'erne og frem, der er udmærkede til at arbejde med hukommelse, detaljer/helhed og som samtalestartere) og hvor jeg lånte alle de billedbøger til børn, jeg kunne få fat på, der handler om at noget/nogen dør, begravelser, sorg og savn.

Generelt læser jeg helst de bøger jeg finder til Bjørn, igennem alene, inden jeg læser dem med ham. Så ved jeg, om det er en god bog og kan evt planlægge ting, jeg vil fokusere på eller som jeg skal forklare ham.Når han selv finder bøger låner vi dem næsten altid, læser dem og vurderer om vi synes det var en god bog som vi vil læse igen sammen.

Bjørn kan meget let komme til at hænge sig i en detalje som man ikke havde forestillet sig skulle være i fokus. Derfor har jeg gået udenom, ellers udmærkede, bøger hvor han muligvis ville kunne få et indtryk af, at man kan dø af at blive stukket af en bi eller at man nyser når man er ved at dø. Vi har holdt os til bøger hvor det er fremmede, dyr eller bedsteforældre der dør, da han kan være meget bange for at os forældre skulle dø fra ham og han så var helt alene - hvorfor jeg synes konceptet om, at vi jo også dør engang skal være del af samtalen, men ikke det direkte emne for bogen. Samtidig har vi valgt at springe bøger over, der blander gud og præster for meget ind, eller har fokus på en eksistens af en himmel,
opstandelse eller engle.

Så blev farfar til et spøgelse - Kim Fupz Aakeson
Det er helt klart den bog jeg bedst kunne lide! En fin blanding af glæde/tristhed og fakta/mystik. Esben's farfar er død og Esben er meget ked af det. En nat dukker farfar op på Esbens værelse, nu som spøgelse. Esben og farfar udforsker denne nye tilstand og kommer ind på tanker og livet, minder og de små ting hos dem, man elsker. Til sidst indser de, at grunden til farfar er et spøgelse er fordi han ikke har fået sagt farvel til alle dem han elsker. Det gør han, og drager så videre.
Jeg græd som pisket hele vejen igennem, men på den gode måde. Bogen findes også som app til 42 kr.

Farvel Mormor - Jeanne Fløe
Med lidt opstillede men realistiske billeder ser vi alle de ting pigen Lea kan lide at lave med sin mormor og morfar. I børnehaven finder Lea en død mus, som de begraver med pædagogen. Mormor bliver syg, Lea besøger mormor på hospitalet, mormor død om natten, familien tager på hospitalet for at se mormor en sidste gang, Lea forståer at mormor er død og siger farvel til hende. Vi er med i kirken og på kirkegården til begravelse og med morfar og Lea når de dagen efter tager ud med helt særlige påskeliljer, som de lægger på mormor's grav. 
Hej, hej, farmor! eller På gensyn, farmor! - Annu Liikkanen
En piges farmor er død, og sideløbende med beskrivelse af begravelsen, mm., hører vi om de ting pigen kunne lide at lave med sin farmor.


Og hvad kommer der efter tusind? - Anette Bley
Pigen Alma leger tællelege med sin ven Otto. De har det hyggeligt og sjovt og taler om at "tallene aldrig hører op". Otto er gammel og bliver syg og dør. Alma siger farvel, er både ked af det, vred og til begravelse. Og ender med at konkludere at "Otto er inden i os og hører aldrig op" ligesom tallene.

Mit sorte liv - Amanda Eriksson
Et barn er med sin mormor til en begravelse, og alle elementerne af en typisk begravelse listes på en fin måde, så det er oplagt at tale om dem hver især. Barnet arrangerer en begravelse for en mus. Til sidst er barnet med sin mormor til en dåb

Farvel Lillemus - Robie H Harris
En morgen er en lille drengs kæledyr, Lillemus, død i sit bur. Drengen bliver først vred, så ked af det. Drengen bliver trøstet af sin far og de taler om at Lillemus var gammel og havde haft et godt liv. Lillemus bliver begravet i en kiste fuld af fine idéer. Lillemus er savnet og drengen vil ønske at han kom tilbage. Drengen får måske en dag en ny mus, men ikke endnu.

Der var engang vi ikke var her - Anne Jacobsen
Selvom den er fra 1989, virker den næsten 70'er-agtig i sin realisme. Bogen er faktuel og usentimental, men forklarende og på den måde rigtig god. Den vil dog være for meget for Bjørn lige nu, da han lige i øjeblikket ikke er klar til fx afsnittet om at børn også kan dø og
de fine, men (for mig) lidt skræmmende fotografier.

And, Døden og tulipanen - Wolf Erlbruch
Denne her bog købte jeg faktisk før Bjørn blev født, fordi jeg synes den var så fin. Den er stadig en smule avanceret for ham, han forstår ikke helt præcist at andens død er den samme type død som fx oldemors. Men bogen er rigtig fin i sin tone og kan også sagtens bruges som indledning til relaterede samtaler.
And havde længe haft en underlig fornemmelse. En dag møder And Døden. And og Død hygger sig og bliver på en måde venner, selvom And er lidt skræmt af døden. De snakker om sygdom, død og tomhed. En aften fryser And og bliver varmet af Døden. And dør, Døden blir lidt trist, "men sådan er livet".



På nettet er jeg yderligere faldet over Ålborg bibliotek's liste med bøger om sorg og død, samt Skolebiblioteket på Østermarken skole's lange liste med bøger om død og sorg.

Jeg har desværre ikke kunne få fat i: 

Guldsmeden og larven samt Det sidste farvel til Mama Nkwelle, som jeg også meget gerne ville have læst, måske der er nogen derude der kender dem? Eller har andre anbefalinger?