11. juni 2012

Hukommelses Apps

Her har jeg samlet nogle apps vi kan lide, der motionerer hukommelsen hos børn (og voksne).Activity Repeat it! (Gratis / In-app-purchase)
Det klassiske Simon Spil fra 80'erne i en elektronisk udgave. 3 forskellige sværhedsgrader (2, 4 eller 6 knapper). Se sekvensen knapperne spiller/lyser, husk det og tap den samme sekvens. Først er det kun 1 lyd man skal huske, så 2, så 3, så... indtil man ikke længere kan huske sekvensen.

Med et mere voksent udseende findes appen: Simon Says (Gratis), hvor du selv kan indstille hvor hurtigt/længe knapperne skal lyse op. Denne app er også sjov for voksne - med og uden hukommelsesproblemer.

Mandala - Memory Trainer (Gratis / 6 kr)
De fleste kender Mandala'er om ikke andet så fra de populære malebøger. I denne app får man i et antal sekunder vist en sort/hvid mandala og herefter skal man så enten genkende den korrekte mandala blandt et lille udvalg eller farvelægge mandala'en selv udfra hukommelsen. Der er 4 sværhedsgrader med hver 25 mandalaer, de 5 første indenfor hver sværhedsgrad er gratis, mens det koster 6 kr at låse op for alle, ialt 100 mandala'er.

Monster Hunt (Gratis)
I Monster Hunt appen får du et antal sekunder, du kan selv bestemme hvor mange, til at memorere i hvilke af felter der er monstre. Herefter forsvinder monstrene og så gælder det om at huske hvor monstrene alle var og tappe i disse felter. Du bestemmer selv hvor mange felter der skal være i alt (4 - 30stk) og det er også muligt at spiller 2 player, hvor man skriftes til at huske.

Memory Zoo (Gratis)
Denne app er med dyr fra zoologisk have i stedet for monstre. Og her er der ikke kun 1, men hele 3 måder at spille på: Animal Hunt - som fungerer på samme måde som Monster Hunt. Find the item - hvor man først ser flere felter med dyr, som så forsvinder, herefter bliver man bedt om at finde 1 bestemt af de dyr der blev vist (desværre er det ikke muligt at customize appen, så dyret der skal findes siges og skrives på engels). I den sidste spil Memory Cards - fungerer felterne med dyre billederne som traditionelle huskespils brikker. det gælder om at finde 2 ens og lave et stik.Igen er der mulighed for 2 player og forskellige antal brikker (4 - 30 stk).HuskeSpillet (24 kr)
Kan du huske Kim's leg? Denne app er lidt en elektronisk udgave. Du ser en lille kuffert med et par ting i (stigende antal), den flinke (norske dreng) siger at man skal tappe når man er klar til at huske tingene. Når man tapper flyttes tingene ud af kufferten og der tilføjes et par ekstra ting. Herefter gælder det så blot om at huske hvilke ting der var i kufferten og rykke dem tilbage.
 
 

Huskespillet (Gratis)
Igen et spil vi kender fra virkeligheden. Huskespil, Vendespil eller Memory er et simpelt spil der kan bruges til at træne hukommelsen (men også meget andet se indlægene her). I denne app spilles med 6, 8, 12 eller 20 brikker af gangen. De danske udviklere Fusentasterne lavet også en udgave af denne app der hedder Fotohuskespillet der koster 12 kr, denne udgave skal man have fat i, hvis man vil lægge sine egne billeder og lyd ind (og bruge det til skræddersyet/customized sprogtræning). Customizing funktion fås dog også gratis i fx Memory King (se herunder).
 
 

Memory King (Gratis / In-app-purchase)
Er også en huske/vendespils app. Med det gratis udgangspunkt, får du brikker med dyr og legetøj. Du kan selv vælge hvor mange par du vil spille med (2- 36) og om du vil spille mod dig selv eller modstandere (1-3).
Brikkernes navne er indtalt og skrevet på engelsk, men du har mulighed for at indtale din egen (danske) udtale og skrive dine egne (danske) stavemåder til alle billederne samt instruktion og succeslyde. Det allerbedste er at det selv i gratis versionen er muligt at customize og lave dine egne ordlister i biblioteket med dine egne billeder. På denne måde kan du lyn hurtigt lave et spil der både arbejder med hukommelse og fx udtale på én gang.
Du kan også vælge at tilkøbe nogle af de billed pakker udvikler har lavet (se billede til højre), med fine tydelige billeder, bogstaver og tal til 6 kr pr liste.

 
 

Huskespil/Vendespil/Memory generelt
I AppStore findes der et væld af huskespil apps. Find et huskespil med netop det dit barn er vild med, ved at søge på memory app X (X= noget dit barn godt kan lide stavet på engelsk).

En huskespils app, som jeg synes er sjov er Hjernelounge Huskespillet (Gratis), hvor det der er på brikkerne er portrætter af ældre mennesker - appen er lavet til ældre der ønsker at træne deres hukommelse, og kan også spilles online på Hjerneloungens hjemmeside (sammen med 4 andre små spil der udover hukommelse træner: sproglig opmærksomhed, visuel/rummelig evner, koncentration og analytisk funktion).

Du kan se den samlede (efterhånden lange) liste over alle de apps vi kan lide - her