27. juni 2012

Filmanbefaling - Free the mind


I dag var vi i babybio og se dokumentarfilmen Free the mind.
Det var simpelthen en så dejlig og inspirerende film, at jeg lige hurtigt måtte lave dette indlæg.

Filmen af danske Phie Ambo, giver et indblik i hjerneforskeren Richard Davidson's undersøgelser af effekten af åndedrætsøvelser, meditation og yoga hos børn med ADHD og soldater hjemvendt fra Afganistan, mange med PTSD. Se den fulde filmtrailer her.

Filmen handler blandt andet om hjernens plasticitet, om vi styrer vores hjerne eller vores hjerner styrer os samt om hvordan kan vi for eksempel arbejde med vores minder, traumer og handlingsmønstre.
Dette alene ville være en spændende film. Yderligere synes jeg simpelthen, at de små bidder man i løbet af filmen ser af deres arbejde både med børnene og soldaternes følelser, var så ligetil og veludført samt pakket med håb og potentialer, at man ikke kunne andet end at blive fuld af idéer og fornyet energi.

Herhjemme skal fx helt klart til at bruge vores sne-ryste-kugle på samme måde som drengen lærer i klippet herunder. Til at visualisere sine følelser inde i kroppen når han bliver oprørt over noget, og derefter bruge kuglen som anker for beroligelsen af sin krop/hjerne igen.


Og klippet her - hvor den voksne hjælper de 2 børn der er i konflikt, med selv at finde ud af konflikten ved at finde ind i deres egne følelser - minder mig om hvordan flere situationer i hverdagen burde håndteres...


Andre gode idéer jeg fik fra filmen var fx at tænke åndedrættet om bagerest i halsen (hjælper overraskende godt til at åbne og afspænde), konceptet "Turtle time" (tilsyneladende en lille hule under et bord i børnehaven, hvor man, af egen fri vilje, kan sætte sig med en pude, et lille tæppe og et billed af en skildpadde, hvis man har brug for at trække sig lidt ind i sin skal og falde til ro eller samle sig) og en fremragende koncentrations- og lyttetræningsopgave (skal prøve det med Bjørn, og det kommer der helt sikkert en video og et indlæg ud af ;-).

Der er selvfølgelig en masse detaljer og spørgsmål der melder sig når man ser filmen, men filmen gør lige det jeg synes sådan en film skal... Inspirerer! Ved hjælp af fin fin krydsklipning mellem børnehavebørnene og soldaterne der lave åndedrætsøvelser, vises fx det grundlæggende og almenmenneskelige i at en rolig og dyb ind/udånding. Den generelle anvendelighed af disse i virkeligheden meget simple værktøjer, gør, at fred i verden for et øjeblik ikke virker så umuligt som ellers. Se videoen her.

filmens hjemmeside kan du se flere klip fra filmen, blive guidet i en kort åndedræt eller meditationsøvelse samt og læse mere om alle de involverede.

Der er blandt andet links til Richard Davidson's Center for Investigating Healthy Minds på University of Wisconsin-Madison. Hvor de arbejder med det de kalder kontemplativ neurovidenskab, hvordan "Learning to understand how positive qualities such as attention, concentration, clarity, cooperation and kindness can affect the brain will allow scientists to develop interventions to nurture these capacities in children and adults so that they can be more attentive, focused, loving, forgiving and compassionate."

Der findes også link til den velgørende fond Art of living som tilbyder stress-elimination og selvudviklende programmer baseret på åndedrætsteknikker, meditation og yoga.

Og så skal jeg vist til at finde lidt litteratur om følelsesmæssig intelligens frem igen :)