10. marts 2013

Apps til en 1 årig

Cleo er nu blevet 1 år og 1 måned og er efterhånden blevet klar til at bevæge sig væk fra de apps, hvor man bare sidder enten og kigger eller klasker ukontrolleret med hele sin hånd på skærmen - som kan ses i indlæggene: Min første app - Apps til de HELT små og Cleo (6 mrd) leger med apps til babyer.
MooBaa App
Sprogligt er hun begyndt at få nogle faste lyde for bestemte ting... Altså ord.
Udover hverdagsting kan hun rigtig godt lidt at "snakke" om dyr og dyrelyde og forsøger ofte selv at sige dyrenes lyde.
Fysisk har hun fået meget bedre kontrol over sine lemmer.  Hun er meget optaget af at trykke og pege på ting med hendes lille pegefinger og begyndt at forstå at den er godt til noget andet end hendes skulder eller ben for eksempel er.
Kognitivt har hun nu fundet ud af at hun kan påvirke hendes omverden ved fx at tage ting som hun synes ser interessante ud, kaste kartoffelstykker ned på gulvet eller finde den lille bold jeg har gemt i en kasse.

 
 

Derfor er det også nogle andre apps der fanger hendes opmærksomhed bedst, end det var tidligere.
I dette indlæg har jeg samlet nogle Act > React Apps (handling > effekt), hvor barnet skal interagere med appen. Enten ved at tapper eller swiper (= glide fingeren til side) for at få noget til at ske.
Og som både jeg og Cleo synes er sjove i øjeblikket.

Alle disse apps kræver at barnet kan:
  1. Forstå konceptet: "det er mig der sætter gang i at der sker noget i denne app. Når jeg tapper sker der noget".
  2. Lave en forholdsvis kontrolleret bevægelse med finger/hånd.

Titte-bøh apps

Peek A Boo Barn (16 kr), den gratis LITE version (med 3 ud af de ellers 13 dyr) og Android version (11 kr) er en super app til de små. Appen går ud på at lege titte-bøh med nogle forskellige dyr. Meget simpelt: Den store røde lade ryster og siger en lyd som om nogen banker på der indefra. Barnet tapper på laden. Døren åbner og man ser et dyr som siger en lyd. Dyrets navn siges og skrives. Døren lukker og man starter forfra.
Her er en video hvor Cleo leger med denne app:
Læg mærke til hendes forsøg på at sige dyrelydene og at hun nogle gang forsøger at swipe ladeporten åben, istedet for bare at tappe.

En super ting ved denne app er, at man selv kan indtale og indtaste sine egne dyrenavne. På den måde fungerer appen også på dansk. I vores indtaling siger jeg både dyrets navn og siger den lyd som vi bruger til dyret, men i videoen når man bare ikke rigtig at høre det fordi Cleo er så ivrig og tapper inden det afspilles :-)

Knock Knock (Gratis)
Også en app hvor der er nogen der banker på og barnet skal åbne op. I stedet for kun dyr der banker på, er det her også mennesker.

Du har flere muligheder for at customize denne app; Du kan selv vælge hvilke af de indlagte personer som skal være med. Du kan indtale ny lyd til eksisterende personer (men ikke indtaste nye navne). Og så kan du lægge dine helt egne nye personer ind, både billede, navn og lyd.

Appen er lidt mere krævende end Peek A Boo Barn. Barnet skal være mere præcis for at bruge denne app. Når døren skal åbnes skal man tappe på døren, gaven skal placeres forholdsvis præcist og hvis man vil gå videre til næste person uden at aflevere gaven skal man swipe ikke bare tappe. 

Dyre scener med lyd

Her sker der ikke så forfærdelig meget, bare et billede med nogle dyr. Når barnet tapper på noget siger det en lyd. Ikke vildt sjovt, men små børn kan godt synes at det er underholdene at der kommer en reaktion på deres aktion.
Der findes en del apps af denne type fx: Dyrene fra bondegården (Gratis / 13 kr)
Scenen med bondegårdsdyrene er gratis, hvis man vil have 3 yderligere scener skal man lave et InAppPurchase til 13kr. Vi nøjes med den gratis scene og foretrækker klart at bruge de 13 kr på appen MooBaa herunder...
Update feb15: betalingsmodel for denne app er ændret
Det samme gælder Animals for Toddlers (Gratis / 25 kr) der også fås til Android, her men disse dyr og ting bevæger sig lidt når man tapper på dem. Igen er det bondegårdsdyrene man får gratis, med mulighed for tilkøb af 5 yderligere scener.

Ved ikke hvor tilfredse bondegårdsdyrene er med altid at være dem som skal være gratis.

Søde små dyr

MooBaa (16 kr) er en simpel app med nogle super søde dyr, tegnet af Pia Olsen. Der ovenikøbet også fås i en Android version til samme pris.


 Hvis barnet tapper siger dyret en lyd og rør lidt på sig, hvis barnet swiper kommer det næste dyr.

 OBS det er vist kun en moren der kan holde ud at se en 5min lang film med en baby der peger og griner - så er du advaret

Hvis man gerne vil se andet end bare dyr

Nu kan Cleo (og rigtig mange andre børn) rigtig godt lide dyr. Hvis man nu vil have en app med lidt flere forskellige ting man kan få til at reagere ved at tappe på dem, så skal man prøve Ordspillet.
I gratis versionen af ordspillet er der 3 forskellige kategorier med i alt 36 billeder iOs/Apple  og Android version. I deluxe udgaven er der 6 forskellige kategorier med i alt 72 tegninger iOs/Apple (7 kr)og Android (12 kr) version, hvilket jo må siges at være ret billigt.
Cleo synes det er ret sjovt som man kan se på videoen herunder:

 
Læg mærke til hvordan hun lige rocker total ud til klavermusikken de første par sekunder af videoen :-D

Husk
Du kan se alle mine anbefalinger til de 0 - 1½ årige via siden her