28. februar 2014

Skriv og læs app til begynderafkoderen

Når de små begynderlæsere har fået en ide om at de sætninger man læser og skriver, består af ord, som igen består af grafemer (/bogstaver), som hver især repræsenterer et fonem (/en lyd). Så forstår de langsomt, at det er disse lyde man skal hive ud af det trykte ord når man læser, og sætte sammen en af gangen når man skriver/staver et ord.

Fra "ABC Apps" indlægget er der et par apps'ne man kan bruge til at øve sig i at sætte lyde sammen til ord og skille ord ad i lyde:


Knæk læsekoden (25 kr)
I den del af appen der hedder "Træn" kan barnet øve sig i at skrive de bogstavers grafemer både én af gangen og sat sammen til små stavelser. Under "Spil" findes spillet "bogstaver" hvor de barnet skal genkende isolerede lyde og tappe på det grafem der passer til. Herefter følger 2 sværere opgaver hvor først 2 lyde sættes sammen og senere ikke-lydrette ord skal læses.

Little Writer PRO (13 kr) Øv bogstavernes form med fingeren, samtidig med barnet skriver ord, som du selv vælger og lægger ind i appens ordlister, ved at lave dine egne "categories". Findes også i gratis version, hvor du kan se hvordan appen virker, men ikke kan customize indholdet i samme grad.

Touch and Write (19 kr) Her "skriver" man ikke bare med en farvet streg. Her kan barnet skrive med lækre og skøre ting som: ketchup, jello, chokolade, glasur eller barberskum. Ligesom Little Writer PRO kan du lave dine egne ordlister, men du kan desværre ikke bruge noget Æ, Ø, Å eller indtale din egen lyd som i appen herover - så husk at slukke få lyden (med mindre I selvfølgelig er ude på at lære engelsk, som appen jo også kan bruges til).

Når barnet er færdig med denne type apps kan I bevæge jer videre...


De næste trin

De customizable apps, som fx Bitsboard (Gratis) er rigtig gode til at ramme lige netop det niveau barnet er på. Samle de lydrette ord som passer til barnet i boards (læs mere om denne app lige her) og spil så med spillene: Match Up, Word Builder, Pop Quiz, Spelling Bee eller Reader.

Begynd også at lave jeres egne små historier, der findes rigtig mange apps som er fungerer som super gode redskaber til at gøre dette. Se nogle eksempler på denne type apps i indlægget: "Lav din egen e-bog / bog apps".

Hvis I ikke allerede er i gang med Skriv og Læs appen, inden barnet er nået til dette niveau, er den helt sikkert god at komme i gang med med nu.

Skriv og Læs

Den danske super app Skriv og Læs (45 kr), er rigtig god til dette udviklingstrin, da den gør det nemt for barnet at få noget meningsfuld ud af det barnet kreerer.

Nogle børn ser ikke af sig selv det potentiale og sjov der er i bogstaver. Det er desværre også tit disse børn, som har sværere ved at nå til et niveau for læsning og skrivning, hvor de bogstavrelaterede aktiviteter reelt begynder at give mening i sig selv, og ikke bare som en aktivitet man laver fordi de voksne åbenbart synes at man skal.
Både for disse, men bestemt også for de naturligt bogstav interesserede børn, kan det derfor være en god ide at tage udgangspunkt i det egentlig formål og noget som børn som oftest synes er sjovt; at fortælle noget.

Det er lige her børnestavning kan være en god aktivitet og "lav din egen bog" er oplagt - begge dele fungerer rigtig godt på en iPad. Når man laver sine egne bøger lærer barnet en masse om tekstkonventioner og det egentlig formål ved at lære at stave; at kommunikere eller udtrykke noget. Hvilket for mange kan være en mere motiverende indgang til læsningen.

Skriv og Læs synes jeg er særlig god, da den har en indbygget accept og naturlighed, i den måde den visuelt og funktionelt er opbygget, omkring at børn, der er ved at lære at stave, skriver på én måde og voksne skriver på en anden måde. Læs mere om Skriv og Læs appen her, og nogle gode råd ved brug af appen her.

 
 

Ligesom i mange andre apps til at lave e-bøger, kan du oprette forskellige sider, indsætte billede, og teksbokse m m. Ved at tappe på den lille mikrofon kan barnet indtale lyd til siden. I feltet lige under billede med den lille (børne) ugle er det meningen barnet skriver sidens tekst.
Nederst er der et skrivefelt med udfor den stor (voksen) ugle, det er dette felt som især adskiller Skriv og Læs for andre lignende apps. I feltet kan den voksne skrive det samme som barnet forsøgte at skrive. Dette kan gøres mere eller mindre sammenlignende og opmærksomhed på forskelle, alt efter hvor i skriveprocessen barnet befinder sig.
Bøgerne kan eksporteres, men desværre kun som pdf filer, ikke som fx epub. Så det er ikke muligt at få den indtalte lyd med, med mindre bogen læses i appen hvor den er lavet.
Appen er ok intuitiv, men se instruktionsfilmen ved at tappe på det lille fjernsyn inde i appen inden du starter, så er du helt sikker på at du kender dine muligheder.

Du kan se flere læse/skrive apps i indlægget her, apps til begynderlæseren her og alle mine app anbefalinger - lige her

Du har nu chancen for at vinde et gratisk eksemplar af Skriv og Læs appen. Deltag i lodtrækningen via Rafflecopteren nederst i dette indlæg senest fredag d.14/3 2014.
Hvis du ikke ved hvordan du deltager via rafflecopter, så se indlægget her.

Held og lykke!

a Rafflecopter giveaway