5. marts 2015

Toiletsedler

A hvaffor noget?

Hvis der er noget man skal huske, vil mindes om eller lære kan det være en god ide at hænge en seddel op et synligt sted.

Traditionelt hænger mange sedler op på deres køleskabe, men det er min erfaring at man ofte har for travlt, med at lave mad eller andet, til overhoved at se disse køleskabs-sedler. Samtidig kan der på køleskabe og opslagstavler ofte hænge så mange ting, at man ikke se "skoven for bare træer" - og så virker de jo ikke rigtig efter hensigten.

Et langt bedre sted at hænge sedler op til sig selv (eller andre) er toilettet! Og det er fordi:
  • Her kommer alle, én til flere gange om dagen.
  • Her har man ofte ikke så travlt og der sker ikke så meget andet der kan tage ens opmærksomhed.
  • Her er der ikke så megen visuel støj, så sedlen træder tydeligt frem.
  • Her er man ikke vant til at der hænger noget og lægger derfor særligt mærke til det.
  • Her har man tiden til at tænke over det man ser og dermed lagre det bedre i hukommelsen.  

Toiletsedler er noget jeg har brugt, siden dengang jeg læste og der, især op til eksamener, var mange modeller, lister og anatomiske struktur, der skulle læres mere eller mindre uden ad.
Gentagelser hjælper på hukommelsen.
Og ved at hænge tegninger, lister og huske-remser på min toiletdør, som var lige ud for toilettet. Er jeg sikker på at jeg forholdsvis smertefrit, har fået det antal gentagelser der skulle til, for at indarbejdet en masse faktuel information i min samlede viden.

Som sagt kan du bruge toiletseddel-tricket til hvad som helst du har brug for gentagelser af.
Både hvis du har behov for at lagre ny viden, hvis du vil mindes om at ringe til oldefar, hvis du vil minde et andet menneske om at trække ud i toilettet og/eller at du elsker dem og hvis du har et særligt citat eller mantra du har brug for at få gentaget (se mine yndlings citater i indlægget her).

Du skal hænge dine toiletsedler der, hvor du ikke kan undgå at se dem.
Herunder kan du se vores toilet og hvor jeg placerer vores toiletsedler.


Personligt er jeg meget til tegninger, visuelle modeller og infographics, fordi min hukommelse er mest effektiv når den arbejder visuelt.
Men toiletsedlen kan være lige det som fungerer bedst for dig.

Se indlægget her, hvordan jeg printer mine egne post-its.

Hvis der er noget man ved, at man vil gentage for sig selv for evigt... Så er det jo meget moderne at få en tatovering.
Måske er du ikke helt sikker på det skal være for evigt, men i al fald mere end et par måneder... Det kan være en mere generel eller måske poetisk betragtning. Så kan man også vælge at få lavet en wallsicker med beskeden, det er da en lidt sjov ide (se indlægget her, hvordan familievejleder Lola Jensen har sin egen serie med citater som wallstickers).