21. juli 2013

Sådan kan du se indlæg fra alle dine yndlings blogs samlet - RSS reader

Jeg er en af dem det synes det er rigtig ærgeligt at Google Reader lukkede 1.juli 2013.
GoogleReader var nemlig min fortrunkne RSS reader.
RSS logo

Hvad er en RSS reader og hvorfor har jeg brug for sådan en i mit liv?

(OBS den forklaring der kommer nu er pædgogisk og på det niveau jeg havde brug for da jeg ikke kendte til noget af det her - og måske knap så teknisk præcis)
Et RSS feed er en strøm af information der kommer fra en bestemt websted. Med en RSS reader kan du abonnere på sådan et RSS feed, så du kan se informationen fra webstedet løbende, når det passer dig i din og sammen med andre feeds du har valgt at abonnere på i din RSS reader.

Du har sikkert prøvet at finde en blog som du synes var rigtig god og gerne ville tilbage og læse flere indlæg på - for derefter fuldstændig glemme bloggen (eller webstedet) igen. Der er her du kan bruge RSS readeren. Ved at abonnere på denne blog og alle andre blogs du kan lide's RSS feed i din RSS reader, får du ét samlet sted hvor du kan se alt de nye fra "dine" blogs samlet, uden at skulle huske alle navne og adresser eller gemme dem som bogmærker i din browser.

I readeren kan du dele feeds'ne ind under forskellige kategorier og på en måde altid have læsestof, hvis du har lyst til kun at læse om 'Gør det selv projekter', 'Nyheder', 'Teknologi', 'Ideer til aktiviteter med børn' eller hvad du nu interesserer dig for. Alt sammen fra kilder du selv har valgt og ved har informationen du ønsker.

GoogleReader var én sådan RSS reader. Der findes masser af alternativer til GoogleReader. Nogle af dem koster penge, nogle virker ikke på tværs af platforme og de ser alle sammen forskellige ud. GoogleReader var efter min mening så dejlig visuelt nøgen, gratis og tilgængelig.
MinKusineMaria

Hvis du vil være helt sikker på ikke at overse eller gå glip af noget fra en blog er det sikreste at tilmelde sig bloggens nyhedsbrev (her er MinKusineMaria's). Så for du information direkte i din indbakke. En RSS reader kræver trods alt at du går ind i reader'en fra tid til anden. Det gode er tilgengæld at du kan gøre det når du har tiden til det.
Du kan yderligere følge de blogs du finder interessante via Facebook (her er MinKusineMaria's FB). Her går de fleste ind af sig selv (uanset om de har tiden), men husk at kommentere eller like noget af det bloggen poster på FB. Ellers vil du langsomt se færre opdateringerne fra siden i din news-feed og igen risikere at gå glip af den information du ønskede adgang til.


Feedly RSS reader

Hvad har jeg så gjort efter 1. juli 2013? Jov jeg er skiftet til Feedly RSS reader.
Nettet har de sidste par måneder bugnet af sammenligninger og salgstaler for forskellige readers. Jeg havde i forvejen Feedly som iPad app, synkroniseret med min GoogleReader konto, så jeg kendte lidt til den, den er gratis, den ser pæn ud, det var let at skifte over til den fra GoogleReader og mange på nettet virkede glade for den - derfor er det Feedly jeg nu er skiftet til.
Feedly logo
Jeg har den både på min telefon som Android App, som iPad app, indkoorporeret i min Firefox og Chrome browsere. Al informationen om hvilke RSS feeds du følger ligger oppe i skyen, så du har adgang til alt fra alle platforme.

Sådan bruger du Feedly (super kort intro)

Først opretter du dig som bruger (det skulle gerne give sig selv).

Når du skal tilføje et feed klikker du på "+Add Content"

Det åbner et søgefelt hvori du kan skrive hvilket emne eller blog du leder efter.
Hvis det er et feed fra en bestemt blog du gerne vil tilføje, (fx MinKusineMaria), går du ind på bloggen og kigger efter et RSS logo, hvis du klikker på dette kommer du sandsyneligevis til bloggens RSS feed's webadresse/URL .
Men i Feedly kan du også (for det meste) bare indtaste selv bloggens webadresse (fx www.MinKusineMaria.dk) i søgefeltet. Så plejer den at kunne finde bloggen.

Herefter kan du klikke på +'et med det sammen eller klikker på bloggens titel, som jeg har gjort herover, og derefter på den gule "Add" knap (som jeg selv har tegnet herover, fordi jeg allerede abonnerer på MinKusineMaria :-)

Når tilføjer et nyt feed eller klikker på "Organize" kan du lægge dine feed i forskellige kategorier, hvilket er rigtig smart.

Når du har tilføjet de feeds du vil abonnere på kan du vælge om du vil hvad der er nyt fra et enkelt feed, fra en af dine kategorier af feeds eller alle feeds du abonnerer på samlet.
 
Øverst til højre kan du vælge en af 4 forskellige visningsformer som er mere eller mindre visuelle og kompakte. Alt efter hvad der passer dig bedst.

Der findes også en del flere avancerede indstillinger, men dem har du ikke brug for, for at komme igang.

God fornøjelse.
Skriv gerne en kommentar herunder hvis du bruger en anden RSS reader du gerne vil anbefale eller hvis du har spørgsmål.