24. juli 2013

Sy en mei tai

I et tidligere indlæg viste jeg en masse billeder af de forskellige slynger vi har haft brugt til vores børn. En af dem er en Mei Tai jeg selv har syet.
Jeg lovede der ville komme et mønster, det tog lidt tid, men her er det :-)


Jeg har syet vores Mei Tai i baby-fløjl, da dette stof skulle være bedst at binde knuder i. Jeg ved ikke hvordan andre materialer er, men det her baby fløjl laver i al fald nogle gode sikre knuder der samtidig er til at bind let op igen.

Cleo efter en lang gåtur i Thailand
Jeg har kun brugt 1 slags stof (ikke fx lærred på rygstykket), fordi jeg gerne ville have slyngen blev så neutral som muligt. Jeg har ikke puttet noget padding (fx fleece) ind i stropper eller hoftestykke, da jeg ikke synes det er nødvendigt for komfortern.

Planen var at lave et hovedstykke/soverflap som kunne tages helt af, men den har jeg aldrig fået lavet. Jeg har ikke savnet den, men jeg tror det er fordi Cleo var 1 år da jeg syede den, havde hun været mindre havde jeg helt klart ville have en.

Det er smart at kunne bruge sine hænder, mens man bærer den lille - så kan man kigge blade med den store samtidig.
Der findes rigtig mange forskellige opskrifter på, hvordan man kan sy en Mei Tai rundt omkring på nettet. Jeg har sammensat målene herunder udfra, hvordan vores beco bæresele sidder, hvordan jeg gerne vil have Mei Tai'en til at sidde, at både jeg og Adam skal kunne bruge den, med enten Cleo eller Bjørn siddende i og vores mål (Adam er 190cm høj, jeg er 177cm, slanke af bygning).
Her er hvad jeg endte med:


Du klipper 1 rygstykke, 1 hoftestykke og 2 stropper.
Ca 5cm efter stropperne har sluppet rygstykket er de gået fra at være 9 cm fra at være 12 cm. De forbliver 12 cm brede i ca 20 cm og så går de ind til 5 cm.
Havde det kun været mig (ikke også Adam) der skulle bruge slyngen og/eller havde jeg kun skulle være Cleo med den (ikke også Bjørn)... Havde jeg lavet rygstykket 5 cm smallere samt 10-20 cm kortere. Da Cleo var omkring 1 år folede jeg hoftestykket rundt 1 eller 2 gange inden jeg satte hende i.


Af sy-tips jeg har fundet rundt omkring og lært selv, vil jeg nævne at:
Stropper skal sys rigtig godt fast. Jeg syede flere rundet af mønsteret herover både der, hvor stropper og rygstykke møder hinanden og der hvor rygstykket er syet ind i hoftestykket.
Stropperne skal sættes på rygstykket i en vinkel midt imellem lige op i luften (90grader) og skråt ud fra hjørnet (45grader) - altså 67 grader.

Næste gang skal jeg sy en Podeagi eller en Onbuhimo tror jeg (og  ikke kun fordi det er seje ord)...

Tegningerne med målene, har jeg lige lavet hurtigt med appen SketchClub, som jeg synes er en super let tegne app til voksne.