1. juli 2013

Vind fin og fleksibel app!

Sorterings appen Sort This Out Packk fra TBoxApps er i samarbejde med KommunikationsCenteret i Hillerød blevet bearbejdet og oversat til dansk.

Hente den HER!

Appen er i udgangspunktet en kategoriserings/sorterings-app, der kan bruges til at styrke ordforrådet, ved at binde ord sammen på kryds og på tværs ved hjælp af kategorier. Ligesom flere af apps'ne i indlægget her.

Historien i appen er at der er det lille røde tog skal ud på en tur, hvor det stopper på 4 forskellige stationer. På hver station skal barnet fordele 8 billeder/ord/begreber i 2 forskellige kategorier.

Husk at jo mere I taler sammen om det der forgår i appen, jo mere får barnet ud af det sprogligt. Beskriv hvad I ser, tal rundt om det, sammenlign og differentier ordene i kender i og på tværs af de forskellige kategorier. Forklar barnet ord


Når de 8 billeder er fordelt, får billeder der er landet i den forkerte kategori et lille blåt minus i hjørnet.
På den måde kan barnet selv se, hvad der var forkert. Dette gør også at I kan tale om, hvorfor dette billede ikke hører til denne kategori og selv tage ansvar for at bytte rundt.
Du kan dog også indstille appen så billeder der placeres forkert, hopper tilbage på linien igen, hvorfra barnet kan forsøge på ny.

Det går lidt langsomt, når toget skal køre, hælde kasser ud og stemmen igen skal siger ligegyldige sætninger osv... så husk at du kan tappe på "Spring over" hvis du som mig bliver skør.
Men pas på hvis du kommer til at tappe for meget springer du stationen helt over.

Når du er kommet igennem alle 4 stationer får du en lille oversigt over hvilke stationer der var helt korrekte. Denne side kan sendes foto via email direkte fra appen.

Du vælge selv hvilke 2 kategorier barnet skal møde når det lille tog kommen til de 4 forskellige stationer. Du kan vælge de samme 2 kategorier hele vejen gennem turen eller tage 8 forskellige.

Hvis du har din iPad indstillet til dansk, når du downloader appen, bliver Sort This Out Pack automatisk med danske ord og kategorier.
Hvilket er et rigtig godt udgangspunkt, som os dansksprogede sjældent får.

Endnu bedre er det dog at du har mulighed for at customize ved at tilføje nye kategorier og redigere i eksisterende kategorier.

Det er desværre (!) ikke muligt at sende eller dele de kategorier man laver på én iPad til en anden iPad - men man kan jo håbe at udviklerne tilføjer dette, da det vil gøre appen meget mere brugbar og bruger venlig.

Til hvert kategori element hører der tekst, billede og lyd du selv kan tilføje og ændre i.

På den måde kan du lave de kategorier der passer lige til dit barns behov.
 • Er det indenfor nogle bestemte områder barnet har brug for at lære ord eller få præciseret deres indbyrdes forhold (dyr, skoleredskaber, tøj...)
 • Er det bestemte kategorier af ord (udsagnsord, følelser, forholdsord...) der skal arbejdes med
 • Har barnet brug for at komme ned i underbegreber og specifikke ord eller op i overbegreber.

Ikke kun semantik også fonologi

Selvom appen i sin originale form handler om kategorisere billeder efter deres semantiske kategorier, kan appen faktisk bruges til meget mere. Det afhænger blot af hvordan du sammensætter din kategori. Brug fx appen til at arbejde med:

 • Diskrimination
  Hvis barnet skal øve sig i at skelne 2 fonemer/lyde.
  Så lav én kategori der hedder "k" og en der hedder "t" og fyld så kategorierne med ord der starter med denne lyd.
  For at gøre det sværere kan du lade billede være det samme på alle (tag fx bare et billede af barnets ansigt) eller vælge gerne homonymer. 
 • Repetition
  Hvis barnet skal øve sig i at udtale et bestemt fonem, kan du lave kategorier hvor der er en masse ord med den lyd. Efterhånden som barnet deler ordene op skal barnet sige ordet, og der med den vanskelige lyd, højt. Vælge hvilke to kategorier skal være overfor hinanden ved stationerne efter minimal eller maksimal distinktions principperne.


Vind din egen Sort This Out Pack


Sort This Out Pack (89-199kr) er lidt dyrere end de apps jeg normalt har med på bloggen, men jeg har taget den med alligevel da der lige nu ikke er nogen app der kan det samme.
Hvis du synes prisen er lidt høj, så har jeg et andet forslag.....

TBoxApps har nemlig været så flinke at give mig en promotion kode til appen som du nu kan vinde! Du deltager ved at tilmelde dig Rafflecopteren herunder, senest lørdag d.13/7-2013. Hvis du ikke ved hvordan man gør det, så se indlægget her.

OBS det første lod i denne konkurrence er obligatorisk, hvilket betyder at du skal tilmelde dig nyhedsbrevet for at deltage og få adgang til yderligere lodder - men bare rolig mit nyhedsbrev kommer ikke så tit og er altid interessant :-)

Se flere semantiske apps via siden her.

a Rafflecopter giveaway

Se også AAC/Kommunikations appen Predictables fra TBox Apps, hvis du går og mangler sådan en. Predictables (1049kr) er i den dyre ende, men har en masse ekstra funktioner og kommer den, som en af de få, med danske ord og dansk talesyntese.