14. september 2012

IntoWords - nyt gratis læse/skrive værktøj

IntoWords er en helt splinterny app fra MikroVærkstedet, der laver digitale værktøjer og læringsprogrammer (apps, ) og samt it-kurser, der sigter mod at få skolerne til at bruge it mere aktivt.

Appen er tænkt som et læse- og skriveværktøj til alle der kan have brug for det og på grund af sine mange funktions- og indstillingsmuligheder, oplagt til både børn og voksne med dysleksi (ordblinde) samt begynder læseren. Alle funktionerne fungere på dansk og engelsk, så appen kan også bruges af danske børn og voksne der er ved at lære engelsk som fremmedsprog.


Når du skriver tekster
Når du skriver tekster i IntoWords kan du få ordforslag undervejs. Forslagene kan du endda få læst op inden du vælger dem. Ordbogen kommer med nogle gode forslag, som vises synligt, uden at genere. Du kan bede appen om at foreslå det næste ord automatisk (appen kommer faktisk med ret gode forslag til normal tekster), slå stavekontrollen, der hjælper med at stave de mest almindelige ord, til eller fra og du kan bruge joker funktionen til at se ord der inderholder noget bestemt.


Når du skal have det du skriver læst op
Når du skal have det du skriver læst op er der flere muligheder. Du kan sætte markøren der, hvorfra du vil have læst op eller du kan indstille appen til at læse én sætning op af gangen. Efterhånden som appen læser op highlightes enten ordet, sætningen eller afsnittet.


Hvor hurtigt du skal sætter oplæsningen til være afhænger af, hvem der skal bruge oplæsningen og til hvad. Hvis det er længere tekster kan man godt have brug for lidt fart for ikke at blive skør, er teksten svær kan det god være nødvendigt at sætte hastigheden lidt ned igen. Et barn vil også typisk have brug for høre teksten langsommere end voksne. Fra omkring 120 ord/min og ned lyder oplæseren sgu en smule fuld (ganske underholdende) og over 190 ord/min begynder det at blive svært at høre hvad der siges (også ganske underholdende), hvis det er tekster hvor man ikke på forhånd ved hvad der der står.
 
Når du vil have tekst ud eller ind
Du kan copy/paste din tekst på normal iPad vis, fra IntroWords til andre programmen og fra andre programmer og dokumenter til IntoWords. Det er dog også muligt at dele teksten ved et enkelt tap i IntoWords som email, besked eller Tweet (PS: MinKusineMaria har også fået en Twitter profil, følg her). Appen er i stil med SkoleStil (se indlæg her), men har som sagt mange flere indstillingsmuligheder.


Vi har leget med at skrive Bjørns ord ( = de forskellige ord som Bjørn kan stave til, som BJØRN, MOR, FAR, CLEO, IS, BIL og lignende) samt ord der slutter på O (det synes han er sjovt at rime på i øjeblikket af en eller anden grund!?). Og så har jeg kopieret nogle kortere tekster, ind i appen så lyttede vil til oplæsningen og fulgte ordene der blev highlight'et, undervejs talte vi lidt om de ord som lød sjove/forkerte og sammenlignede udtalen med "den rigtige" udtale. Vi brugte de her to tekster fra hhv Gratishistorier og GodnathistorierTilDitBarn.

IntoWords til iPad er lige nu gratis (indtil april 2013) - download den her!
Det er endnu ikke fastlagt hvad IntroWords til iPad vil koste for enkeltbrugere efter april. Det er muligt at få en skole aftale.

MikroVærkstedet har lavet en rigtig fin Pdf vejledning til appen, som du kan finde lige her.
 
Se andre apps der er relevante for læsning/skrivning - klik her