27. september 2012

Vi lærer ting af Angry Birds

I tråd med indlæggene: "Bidt af en gal Ninjago" og "Noget lærerigt ud af noget intetsigende" kommer her et indlæg om hvordan vi bruger app spillet AngryBirds.

Mange kender AngryBirds fra Rovio. Appen var en af de første rigtig store apps - de fleste iPhones og iPad har nok haft en eller anden udgave af AngryBirds indstalleret. Personligt har jeg altid være mere til Plants vs. Zombies, men kender mange både børn og voksne der har været afhængige af AngryBirds.

Til dem der har levet under en digital sten så gælder spillet om at: med slangebøsse affyre et antal fugle med forskellige evner mod nogle onde grønne grise (der har stjålet fuglenes æg) og det de forsøger at gemme sig bag.

Appen findes i flere forskellige udgaver nogle gratis nogle betalte og tit med muligheder for IAP (InAppPurchase) og både iOS, Android og PC version. Den vi spiller mest er deres AngryBirds Space HD udgave, for planeter og rummet gør alt sejere (ligesom robotter, politimænd og pirater).


Ud over at appen jo rent faktisk lærer børnene en masse omkring årsag-virknings forhold og strategisk planlægning (= når jeg gør X sker Y. Hvis jeg gerne vil have at der sker noget andet end Y, hvordan skal jeg så ændre X), kan de også lære meget af de forskellige samtaler man har og kan have udfra og rundt om appen.


Tal om det
Tit sidder han selv og spiller, men jeg vælger også tit at sætte mig sammen med ham så vi spiller sammen og især kommunikerer med hinanden.
Jeg får Bjørn til at tale en masse og forklare overraskende komplekse ting ved bare at spørge til spillet:
 • Hvad handler det om? 
 • Hvad skal man her?
 • Hvad gør den der fugl? 
 • Hvordan kan man klare det her?
  ....og lignende
Denne type spørgsmål virker endnu bedre når det er fx farmor og morfar der spørger, da de rent faktisk ikke har en ide om hvad i al verden det går ud på og derfor stiller nogle endnu bedre spørgsmål end jeg nogensinde vil kunne finde på!

Man kan også stille spørgsmål der breder sig ud fra selve spillet:
 • Hvad er det, som du synes er sjovt ved spillet?
 • Hvorfor er det mon fugle?
 • Hvorfor tror du grisene har stjålet æggene?
 • Hvorfor tror du der er lige de her reklamer?
  ... osv...
Bjørn får brugt en masse sprog og sat en masse ord på hans tanker når jeg beder ham om at forklare hans stategi inden an affyrer hver fugl:
 • Hvilken fugl kommer nu? 
 • Hvad er den god til?
 • Hvor vil du ramme med den?
 • Hvorfor det?
 • Hvorfor ikke dér istedet?
 • Hvordan skal dens flyvebane være for at ramme der?
 • Hvordan opnår du den bane?
 • Hvad sker der så når du rammer?
 • Hvad er næste skridt?
Udover selv AngryBirds appen har vi også en såkaldt "Walkthrough" app, det er en snyde app, der fortæller dig hvordan du bedst klarer banen, hvor du skal skyde hvordan, hvis du skal klare banen.
Den kan være rar at have, hvis man er stuck på en bane eller et level, men vi bruger den også i sig selv. Det er nemlig krævende for Bjørn, at finde den bane han har problemer med, kigge på instruktionen, forstå hvad der er det vigtige, dele det op i elementer, huske elementerne og derefter gå tilbage til AngryBirds og rent faktisk gennemføre planen. Undervejs taler vi selvfølgelig om det hele ;-)

Andre muligheder med spillet
Hvis man har et barn, der øver sig i at sige bestemte lyde, kan man spille med at barnet skal sige lyden mens fuglen flyver. Man kan også aftale at barnet skal siger lyden når man spænder slangebøssen, når man fyrer fuglen af, når fuglen flyver, når fuglen rammer eller at hver fugl har sin lyd.

Vi bruger også appen (og alt mulig andet) til at øve bogstavernes navne og lyde. I videoen herunder er det Walkthrough appen som Bjørn staver, tæller og regner sig igennem. Dette kom sig egentlig af at han fra et andet rum råbte til mig: "hvad betyder O - A - N - G - E - R - Z - O - N - E?" og det ku jeg sgu ikke lige svare på uden at komme og kigge.


Fordi appen har været så populær kan man efterhånden få uanede mængder af merchandise, både direkte hos udvikleren og via div butikker.

I Bjørn's børnehaven har de fx et fysisk spil med AngryBirds, det er oplagt at bruge spillet til at arbejde med forholdsord, samtidig med at børnene er motorisk aktive. Spillet findes også en udendørs udgave, men hvis det virkelig skal være sjovt kan man lave det selv - se videoen her!

Du kan måske, ved at tilføje lidt AngryBirds tema til diverse materialer, også få dit barn til at lave en aktivitet han/hun ellers ikke ville, blive ved i længere tid eller bare synes at det er sjovere at lave aktiviteten. Hvis du vil lave dine egne materialer med fuglene og grisene fra angry birds er GoogleImages din ven.

 

Og hvis i godt kan lide AngryBirds, så se folk der går kreativt amok med AngryBirds fastelavn/halloween kostumer her eller se alle billederne her af folk der laver (bento) madpakker der ligner AngryBirds. En lille rød fugl ud af en Babybel ost,  tænker jeg at man da godt ku finde ud af at kreere. Via Pinterest har jeg også fundet flere gode AngryBirds ideer som den vildest AngryFødselsdagsFest, AngryNeglelak og hæklede Birds.