5. september 2012

Lav din egen E-bog / Bog Apps


Bøger er generelt fantastiske. Bøger kan stimulere alle dele af sproget, andre kognitive funktioner, emotionel udvikling, sociale aspekter og er fremragende udgangspunkt for samtaler og reflektion - og så er det bare super hyggelige at læse sammen.

Dette indlæg, er om bøger man selv kan lave til og med sine børn.
  • De bøger man selv laver til sine børn, kan handle om lige præcis de emner barnet interesseret sig for eller har brug for forholde sig til. 
  • De bøger man laver sammen med sine børn, har barnet mere investeret i og vil derfor ofte gerne bruge mere tid på at læse dem. 
  • De bøger børn selv laver sætter gang i en masse kreative tanker hos dem, giver dem stolthed og en måde at videreformidle avancerede budskaber.
  • Alle hjemmelavede bøger er sjove at læse både for børn og forældre, både nu og om 10 år.

Man kan selvfølgelig gå igang med papir, blyant og saks og lave sine egne fysiske bøger - det er også rigtig sjovt! Men med de nye muligheder for digitale/online/e-bøger må siges at være meget lettere og hurtige at lave en børnebog.
Herunder har jeg skrevet lidt om, hvordan du kan bruge nogle af de apps der findes til at lave sine egne e-bøger. Apps'ne i dette indlæg er mere eller mindre arrangeret efter stigende grad af kompleksitet/muligheder. Desværre har de alle elementer der ikke fungerer 100% optimalt og en generel tendens til at crashe her og der, men når de virker er de et fantastisk værktøj til rigtig brugbare bøger, så jeg finder mig selv gang på gang lige give dem en chance til.

Det er er rigtig god ide at starte med at downloade iBooks (Gratis) denne Apple app kan samle dine e-bøger, hvad end de er e-pubs eller pdf'er, ét sted. De bøger du laver med de 2 første apps på listen herunder, kan ikke læses i iBooks. Det er fordi de i virkeligheden mere er "soundboards" (billeder med punktvis lyd (se kommende indlæg)) end egentlige bøger, men de føles som bøger på grund af layoutet. Den allersidste app kan heller ikke bruges med iBooks, da den laver "bog apps" som er stand-alone apps.

God fornøjelse!

Dad book - Punnet (Gratis / 12 kr)
Der findes flere apps i denne serie, det som er forskelligt er hvilken basis bog/billeder appen kommer med. Jeg kan bedst lige "Punnet" og "Animal", hvor basis "historien" er flashcards med hhv frugter og dyr, med et enkelt ord skrevet på engelsk under (de andre apps har længere historier).
I den gratis version får man 1 basis bog samt mulighed for at lave 1 bog selv. Hvis man køber versionen til 12 kr kan man lave yderligere 4 bøger selv pr app. De bøger man laver selv består af 1-12 sider, med 1 billede pr side - hvis du vil have tekst på siden skal det være del af det billede du sætter ind. Både i de bøger man selv laver og i basis bøgerne er det muligt at indtale noget lyd til billederne, som bliver afspillet når hver side åbnes. En god lille gratis app :)

 
 
 

I like.... (Gratis)
Igen fra Grasshopperapps, kan man downloade én eller flere apps i serien med 25 (!) gratis små app bøger, der kan cutomizes. Med disse apps kan du altså ikke lave dine helt egne bøger eller tilføje dine egne sider, men du kan ændre teksten, optage ny lyd og tilføje "highlight" områder der afspiller lyde og/eller viser tekst når barnet tapper på billederne. Der er flere afspilningsmuligheder og nogle af dem virker kun hvis man beholder den engelske tekst og lyd, ligesom man ikke kan benytte den (ellers super gode) funktion hvor ordene lyser op efterhånden som de afspilles og afspilles når man tapper på de enkelte ord - så husk at slå tekst highlights fra ellers blir systemet lidt forvirret.
Bøgerne handler om forskellige ting som børn godt kan lide. De er en smule amerikanske i deres billeder (og excitement), men app serien er rigtig fin, især til prisen!


My Story (12 kr)
De bøger du kan lave med My Story, har fast sidelayout, der består af et stort billede (fra dit kamera/galleri, som du selv tegner eller en kombination), et lille område med tekst nederst og en play knap der kan afspille lyd du selv indtaler.
Bøgerne kan læses i appen eller eksporteres til iBooks. Hvis de eksporteres til iBooks ændres layoutet dog til noget lidt kedeligere (et problem flere e-bog apps har), se billederne herunder.

Der er ikke så mange valgmuligheder med denne app, men tilgengæld heller ikke så mange steder det kan gå galt. Billederne er dejlig store og tegne redskaberne lette at bruge, tilgengæld er teksten meget lille og pensel/farveudvalget er begrænset.
Det element som jeg synes halter noget er lyd-optageknappen. Nogle gange virker den andre gange virker den ikke... Appens store fordel er, at den så simpel at bruge at selv små børn kan lave deres egne bøger, hvilket er rart.
Læst i My Story appen
Læst i iBook

ScribblePress (29 kr)
Med denne app, er det muligt at have flere billeder på samme side, du kan indsætte færdiglavede stickers, skifte baggrundsfarve, skifte skrifttype og tegne selv, med de flere hundred tegneredskaber og farver der findes i appen. Desværre er det ikke muligt at indtale lyd eller lave hotspots/highlights. Se deres udemærkede præsentations video her.
Scribble Press's er egentlig en fysisk værkstedsbutik (i LosAngeles og NewYork) hvor man kan lave sin egen papir bog, som har udvidet deres aktiviteter online, med blandt andet denne app.

Du kan læse de bøger du laver med ScribblePress i selve appen, men det særlige ved ScribblePress, er at der er ekstra mange muligheder for at dele din bog med andre, uanset om de vil læse din bog online, på iPad/iPhone, med Android eller andet medie til e-pub via Scribble Press's hjemmeside - se mere her. Samtidig får du også mulighed for at læse andre folks ScribblePress e-bøgervia deres Ebooks bibliotek. Der er virkelig mange, de er gratis og fantastisk inspiration! Se fx bogen her om en dreng der får CIdenne virkelige historie om en zombie babysittermød den venlige pirat A-B-C-D-E eller læs om Fluffy the ninja cat.

Systemerne fungerer langt fra perfekt (nogle gange ændre layout sig uforklarligt og både app samt hjemmeside har det med at stalle), men jeg synes de gode indhold og fantastiske delings muligheder generelt vejer op for dette.

Når du opretter dig som bruger hos ScribblePress får du også dit eget galleri, hvor de bøger du laver med appen kan ses og downloades fra. Det tager et stykke tid fra man trykker upload e-bogen dukker op i dit galleri, men det er fordi ScribblePress kigger alt igennem for at sikre sig at det er "suitable for children". Se mine ScribblePress e-bøger i MinKusineMaria's ScribblePress galleri her. (her er blot et par test bøger på nuværende tidspunkt, men der skal nok komme mere...)

Book Creator (39 kr)
Hvis jeg kun skulle have en enkelt app til at lave bøger så ville jeg nok vælge denne her.
Se Book Creator's instruktionsvideo herunder:


Appen har nok valgmuligheder til at man kan lave det meste og det er fx muligt at optage/indtale lyd, som man kan lægge usynligt ind i billederne.


CreativeBookBuilder (29 kr)
Bøger lavet med denne app blir ikke videre kønne, tilgengæld har de mulighed for at blive meget alsidige. Du har mulighed for at tilføje utrolig mange forskellige slags elementer (tekst, billeder, video, lyd, kapitel inddelinger, filer, links, tabeller, quizzer m m), du kan importere elementer fra mange andre kilder (fx Dropbox, Google Drive og online) og har endnu flere eksport muligheder, både som e-pub og pdf. På grund af disse muligheder er denne app rigtig god til bøger med mere kompliceret indhold, til større børn og voksne. Større børn kan også selv lave bøger fx som præsentations form for et projekt. Grunden til at det måske ikke bliver lige så smukt som nogle af de apps med færre valgmuligheder er at elementerne desværre ikke kan lægge ved siden af hinanden eller "oven i hinanden" (så fx optaget lyd afspilles når du bladre eller tapper på et billede), men placeres fortløbende på siderne. Udseende bliver altså lidt som iBook udgaven af MyStory.


Appen kan være lidt svær at finde rundt i starten og man farer let vild i kapitler og sektioner. Så prøv at holde det simpelt og kig evt på en af disse basis manualer: som tekst, som video eller som slideshow.



Little Story Maker (Gratis)
Appen er vist i virkeligheden en beta version (men Grasshopperne skulle arbejde på en opdatering) og har derfor nogle problemer, der gør at det hænder appen fryser eller crasher, men den er samtidig helt gratis og så har appen noget de andre ikke har.

Appen har en SUPER god feature, som jeg ikke har set i andre lignende apps! Når man har indtalt noget kommer der et billede af den optagede lyd (som et oscillogram), samt en lille grøn knappenål hvor hvert af de ord man har skrevet til billede. Ved at flytte knappenålene hen til det sted på bølgeformen hvor ordet starter fortæller man appen hvilket ord den finder hvor.
Dette gør det muligt for appen, at afspille den indspillede lyd i enkelt ord. Denne funktion kan bruges på flere måder; Et barn kan selv læse bogen og hvis barnet støder på et ord det ikke kan læse kan det trykke på ordet og få det læst op. Børn som ikke kan læse endnu, kan selv læse bogen, ved at trykke på alle ordene en af gangen.
Ved selv at læse op på denne måde, ser barnet bogstaverne samtidig med de hører ordet, og opfanger både bevidst og ubevidst elementer af begge dele og begynder måske at huske/genkende ordernes ortogrfiske form og danne ordbilleder til det første trin i læseudviklingen.
Dannelsen af ordbilleder styrkes selvfølgelig, hvis en voksen hjælper barnet med at guide barnet til bevidst at kigge på bogstavernes former og hjælper med at udpege karakteristika som kan pege barnet i den rigtige retning.

Update: der er nu kommet en ny app med disse funktioner.



Demibooks Composer (Gratis)
Denne app er klart den mest komplicerede måde at lave sin egen e-bog, tilgengæld tror jeg alt er muligt med denne app. Både når det gælder billeder, tekst, lyd, animation og ikke mindst interaktivitet. De mange muligheder gør, at det er rimelig krævende, at sætte sig ind i hvordan man bruger appen (start her eller her). Tilgengæld vil du på sigt kunne lave e-bøger som udseendesmæssigt og funktionelt er på højde med de professionelle forlags bedste e-bøger. Appen er lavet til at kreere bog apps ikke læse eller dele dem, så den eneste måde du kan læse de bøger du laver (så vidt jeg har kunne finde ud af) er ved at "preview" funktionen. Elementer og hele bøger kan eksporteres til og importeres fra Dropbox eller iTunes. På den måde kan du dele de bøger du laver med andre, der dog stadig kun har preview metoden til at læse bøgerne. Hvis du er registreret hos apple som iOS udvikler kan du gennem Demibooks få din bog udgivet i App Store for 2500-5000 kr  - læs mere her.

Demibooks laver også en app kaldet Storytime, som er deres egen udgave af iBooks. I appen kan man købe udvalgte bog apps (lavet med Demibooks appen).

Se alle de apps vi kan lide samlet - klik her