27. oktober 2012

Elektroniske børnebøger til iPad - del 1

Nu er der efterhånden en del som har spurgt mig hvilke e-bøger vi har.
Og det kan jeg da godt lige fortælle...

Bjørn og fætter hører en elektronisk bog læst op på iPad
Da indlægget blev lidt halv langt har jeg delt det op i 2. Denne første del er mere generel om forskellige typer af elektroniske bøger og brugen af disse.
Hvis du bare vil vide hvilke bøger i har på vores iPad så spring direkte til del 2 af indlægget - klik her.

Vi har en del bøger på iPadden vi selv har lavet (se indlægget "Lav dine egne e-bøger/bog apps"), men ellers har vi indtil nu faktisk ikke gjort det så meget i at læse bøger på iPad. For det første synes jeg at mange e-børnebøger er meget dyre, så er vi bare stadig væk rigtig glade for vores papir bøger (se indlæg her) og tit vil Bjørn lave noget mere interaktivt som at spille et spil når han har tid med iPadden. Men det er tydeligt at vi får flere og flere børnebøger på iPadden, så mon ikke det bare er et spørgsmål om tid...


Der er flere slags bøger man kan læse på sin iPad.
 • Bog-Apps
  Der er de deciderede bog-apps som man hente i AppStore og kun læses på en iOS telefon eller tablet (eller Android).
 • iBooks
  IBooks er Apple's app til læsning af bøger. Du henter iBooks gratis i AppStore og herefter kan du så søge efter noget at læse i iBookStore, gennem appen. Man kan altså både finder, downloade og læse iBooks igennem iBooks appen. Nogle er gratis nogle koster penge. Du kan også åbne pdf filer med iBooks appen. Både pdf filer og bøger kan du gemme og "have stående" i dit iBooks bibliotek.
  Ved at tappe på "Eksempel" i stedet for "Køb" kan du få et gratis få et uddrag af bogen (typisk de første par sider), så man lige kan se om det er noget for barnet, hvilket er rigtig smart.
 • e-bøger
  E-bøger kan være i forskellige fil formater fx EPUB eller PDF. De kan læses på alt der har en eller anden form for e-bogslæser installeret, så disse kan også bruges på fx en PC. Til mange bøger skal man helst have Adobe Digital Edition.
  Jeg bruger BluefireReader eller iBooks når jeg er på iPadden. Vi har lånt e-bøger via e-reolen, men så vidt jeg forstår lukker e-reolen desværre ved udgangen af året, så det vil jeg ikke gå nærmere ind (det var ellers super smart).
Bjøn og Adam læser en papirbog
Papirbøger har nogle fordele og elektroniske bøger har nogle andre fordele.
Nogle børnebøger til iPad er bare statiske illustrationer med tekst der står hvor den står, som egentlig ligeså godt kunne læses som papirbøger. Du har som regel mulighed for at vælge om du vil have historien læst op eller om du vil læse den selv. Oplæsningsmuligheden er helt klart én af de elektroniske bøgers fordele. Barnet selv kan sidde og høre en historie uanset uden det kræver en voksen. På denne måde kan barnet få de kvantitative gentagelser af handlingen, som mange børn elsker og mange forældre hader. Det er bestemt masser af ting at hente for barnets forståelse og sprog, ved at sidde selv og bladre lydløst i en bog; kigge på billederne, mens den indre dialog fortæller historien og barnet tænker over eller fokusere på elementer af historie eller tegningerne.
Det er dog vigtigt at huske at barnets kvalitative udbytte af en bog øges, hvis bogen læses op af en voksen, uanset om den voksne læser op fra en papirbog eller en elektronisk bog. Den voksne kan undervejs tilpasse sin læsning til barnet og løbende indgå i dialog med barnet om handling og andre elementer.

Elektroniske bøger giver især mening når de har interaktive elementer, hvilket der heldigvis er rigtig mange bog-apps og iBooks-bøger der har. Det interaktive kan for eksempel være dele af billedet man kan flytte på eller ændre, men det kan også være særlige lyde eller animationer der afspilles når man tapper på noget bestemt. Nogle bøger er så interaktive at de grænser op til spil genren og dette er klart en grænse der flyder mere og mere ud.

Hvis I vil have endnu mere udbytte ud af de bøger I læser op, så prøv at lade barnet genfortælle historien på den måde trænes både hukommelse, historie og sekvens forståelse samt ekspressivt sprog.

Læs 2.del af dette indlæg - klik her

Læs også indlægget om e-bøger og bog apps til begynder læseren - klik her

Se alle de apps jeg anbefaler - klik her