19. oktober 2012

Pigen uden ordforråd

I en samtale med Bjørn her til aften sagde Adam til ham: "Hvis man har 100 ører, så bliver det til 1 kr". "Gør det det!?!?!?!?!" sagde Bjørn med overraskende stor undren.
Det viste sig så, at han synes dette faktum var så overraskende, fordi han troede at Adam var holdt op med at tale om mønter, som vi ellers sad og talte om, og i stedet nu fortalte ham, at hvis han samlede 100 ører (altså den slags man hører med og som sidder på siden af hoved) så ville de på magisk vis blive tryllet om til en kongekrone.
Og det kan jeg sådan set godt forstå at han synes lød lidt sært :-D

Hvis du en gang i mellem høre dig selv sige "det er bare noget man siger..." eller være midt i en forklaring af at en slangebøsse ikke er lavet af slanger. Så er "Pigen uden ordforråd" måske noget både for dig og dit barn.

Pigen uden ordforråd er illustrator Theis Vallø Madsen's serie af tegninger, der illustrer hvordan forskellige udtryk og ord,  forstås og især misforstås af en pige der tager alt bogstaveligt og støtter sig op af de ord hun kender i forvejen for at forstå nye ord og koncepter.
Når man lærer nyt, bliver man jo nød til at støtte sig til det man kender i forvejen, det er ganske fornuftigt. Problemet med at tage alt bogstaveligt er at vi i sproget har virkelig mange ord og udtryk som betyder noget andet end det man lige skulle tro.

I galleriet på Pigen uden ordforråds hjemmeside, kan I se en masse forskellige tegninger af pigens mis- og alternative forståelser af gængse ord og udtryk. Pigen har dog også en Facebook side, hvor man løbende kan følge med samt en Android app, så man kan se de sjove tegninger på sin mobil.

Du kan bruge illustrationerne af pigen til at tale med dit barn om ord's dobbeltbetydninger ("gylp" er både noget babyer gør og som åbningen i bukser/underbukser hedder), forskellen mellem hvad der står ordret og hvad et ordsprog/udtryk betyer og så snart barnet har forstået dobbeltheden vil de synes at billede er sjovt - ligesom voksne gør.
 
 


 
 


Er der nogle udtryk eller ord som du eller nogen du kender har misforstået? Så fortæl om det i en kommentar herunder :-)