31. oktober 2012

Stofbleer - hvorfor, hvad og hvordan?

Dette indlæg handler om noget der er lidt anderledes end det jeg plejer at skrive om. Men der er efterhånden så mange der har spurgt mig, at jeg tænker det er lettere at lave et indlæg som jeg så kan henvise til.

Hvorfor?

Uld-numsen siger: "prøv stofbleer!"
Vi foretrækker at vores børn ikke bruger papirsbleer på numsen. De bruger vaskbare moderne stofbleer.
Det er der flere årsager til:
  1. Vi mente at stofbleer måtte være mere behagelige end papirbleer, på grund af åndbarheden.
    Efter jeg selv også er skiftede til stof-bind, var der ingen tvivl mere
  2. Stofbleer er billigere end papirsbleer.
    Hvor meget billigere afhænger af hvilken type bleer man køber, hvormange man køber, hvordan man vasker, om man sælger dem når ble periode er slut og især hvor mange børn man genbruger bleerne til.
  3. Vi synes ikke stofbleerne er særlig meget mere besværlige end papirsbleerne.
Derudover kan man finde mange både miljømæssige, allergimæssige og andre argumenter, der taler for stofbleer på forskellig vis, men det er egentlig ikke derfor at vi har valgt dem.
Hvis du er interesseret i mere om disse fordele så se fx herher.eller her hvor Oslo kommune i Norge forklarer hvorfor de giver økonomisk tilskud til de familier der vælger at bruge stofbleer i stedet for papir.

Moderne stofbleer

Der er sket meget med stofbleer siden jeg selv var barn og brugte stofbleer. Glem alt om at koge klude i store gryder, lære avancerede foldeteknikker (med mindre du synes det er sjovt), mærkelige gummibukser, lort der løber ud ved benene og bleskift en gang i timen.

Stofble-junglen kan dog virke meget rodet og uoverskuelig, at finde rundt i når man er forsøger at sætte sig ind i det. Derfor vil jeg i dette indlæg prøve at beskrive kort hvad forskellen er på de forskellige typer af stofbleer, hvad vi godt kan lide og hvor man kan søge yderligere information.

Se videoen herunder hvor jeg prøver at give "the stofble basics", den endte med at blive forholdsvis lang, men hvis du har prøvet at sætte dig ind i stofble-verdenen selv, ved du at det måtte den nødvendigvis blive, da det er en jungle og den er stor.


(Videoen er forresten lavet med videooptagelser med iPadden og appen Doodlecast Pro, til at sætte det sammen har jeg brugt appen Pinnacle Studio)

Her har jeg forsøgt at lave en oversigt over samme information som i videoen:

(Diagrammet herover er forresten lavet med appen Popplet, super smart)

Få mere information om stofbleer

Rundt omkring på nettet er der flere steder du kan få information om stofbleer.
Hos stofble netbutikken TwinkleTwinkle kan du downloade pdf-guides som: "How to nappy" og "Choose the right system for you". Ligesom TheNappyLady har rigtig megen generel stofble-information og et væld af demonstrations videoer.Der findes en rigtig fin dansk og sælger-uafhængig brochure: "Moderne Stofbleer - ligeså nemt som engangsbleer". For 123 kr kan du købe blogger Rebecca Persson's bleguide, mens blogger Maja Kirkegaards aka Mkittekat's ble-guide er gratis.

Flere danske butikker har også rimelig omfattende produktguides, når det kommer til stofbleer, se fx hos Filabel, NatureBaby eller Ko&Ko's blog, der dedikeret til information om stofbleer vaskbare-stofbleer.dk.

Der hvor jeg har fået mest viden, ideer og hjælp fra igennem tiden, er dog helt klart Ble-forummet på Slyngebarn. Her kan du læse andre folks erfaringer, stille spørgsmål, se anmeldelser, købe/sælge brugte stofbleer og endda finde en person i nærheden af dig der bruger stofbleer som du kan mødes med. For at få adgang til ble-under-forummet skal du oprette dig som bruger på Slyngebarn og tilmelde dig under forummet gennem brugerkontrol panelet.

I udlandet findes der selvfølgelig lignende forummer fx The Diaper Pin og DiaperSwappers, hvor det også kan være en god ide at følge med.

Update feb14: Nu er der også kommet danske og udenlandske Facebook-grupper til, hvor det handler om stofbleer. Se fx Stofbleer Danmark eller gruppen her, hvis du har spørgsmål eller gruppen her, hvis du ønsker at købe eller sælge brugte stofbleer.


Køb, Køb, Køb eller Lån

De stofble mærke vi foretrækker (det er meget forskelligt hvad folk synes bedst om) er: BumGenius, MotherEase, LittleLamb, Thirsties, TotsBots, Disana og Babyology.

Bjørn med helt nye BumGenius bleer, mums!

Kender nogen der bruger stofbleer, så kan du måske låne af dem. Hvis ikke så prøv at spørge en fremmed om du evt må låne nogle af deres bleer. Enten til at prøve eller dem sm de ikke bruger mere. Stofblefolket er meget venlige og mange bleer bliver tit bare bedre (mere sugende af at blive brugt) af at blive brugt.

Vores puslebord da Cleo var lille
Hvis du ikke kan låne, må du købe.

Her er de butikker med stofbleer, som jeg ved er gode...

Danske:
Koogko
Filabel
Storchebarn
Stofble
Purebaby
Funkjogging
Ecoego

Engelske
(har tit større udvalg og porto fra England er biiillig):

LittleLambNappies
CheeksAndCherries
KittyKins
TwinkleTwinkle
Bebeco
Babykind

Tyske
(i Tyskland er især uld tit billigere og stofbleerne er kategorier der hedder "Wickeln" eller "Windeln")
Zwerge
Schwangerschaft-geburt-baby

Amerikanske butikker har typisk rigtig gode priser, men der render du let ind i en masse halløj med told og skat. Jeg køber derfor kun fra amerikanske butikker når jeg eller nogen jeg kender skal fysisk til US.