16. oktober 2012

Bog-Apps til begynderlæseren

Dette indlæg handler om 3 forskellige bog-app serier der alle er målrettede begynderlæserne. Afhængig af barnets læseniveau kan de bruges til 0.- 4. klasse).

 
Bøgerne er rigtig gode at have på sin iPad, hvis man har små læsere i huset!
Her er de listet efter stigende sværhedsgrad.

Alle 3 bog-apps indeholder kortere historier med relativ simple handlinger. Ordene er er udvalgt så de passer til begynderlæsere, de er korte, simple at afkode og genkendelige. Derudover har de alle forskellige interaktions muligheder, optage- og stavefunktioner.

Indtil ens barn er stor nok til at læse bøgerne selv, kan man bruge apps'ne som oplæsnings bøger - dog skal man måske udvide historiernes kompleksitet lidt her og der.

Lydret dingo
Denne bogserie omtalte jeg også i et tidligere indlæg om læse apps.
Historierne i appen, er tiltænkt 0-1.klasse og kommer fra Lydret Dingo bogserien, der har bøger på 5 forskellige niveauer (1-5 prikker) og som er én af flere serier, i Gyldendal's Dingo familie (se alle Dingo papir bøgerne her). Ordene i historierne lydrette og fx uden konsonantklynger.


I Lydret Dingo appen er der 10 forskellige bøger. Den første "Jon og Max" (1 prik) er gratis og resten af bøgerne koster 36 kr stykket (IAP). Igen kan du vælge selv at læse bogen eller at få den læst højt.
Yderligere kan du optage og afspille din egen oplæsningen samt få ordene læst op 1 af gangen ved at tappe på dem 1 af gangen - hvilket er rigtig smart og lærerigt for de små.MiniPS
Den første bog "I Mørket" er gratis og der er yderligere 11 bøger i appen, som koster 18 kr stykket (IAP). Alle bøgerne har mellem lix 4-7 og let-tal 6.


Du kan vælge at få bøgerne læst op eller læse bøgerne selv.
Hvis man vælger at få læst op, starter oplæsningen automatisk når man bladre en side, men hvis man vil høre teksten igen skal man blot trykke på den lille play knap. Ordene i teksten bliver røde efterhånden som der bliver læst op, men læsetempo er helt normal oplæsnings hastighed, så det går meget hurtigt.
Hvis man tapper først på den lille mikrofon og derefter på "Optag min stemme" kan man indtale sin egen op oplæsning af sidens tekst. Herefter kan man vælge om det er ens egen optagelse eller appens original audio man vil høre efterfølgende. Denne funktion er rigtig god og fordi teksten på hver side er så forholdsvis kort kan børn der endnu ikke kan læse, men har en god hukommelse, også indtale deres egen lyd og på den måde få fornemmelsen af at læse.

På hver side er der en enkelt ting i illustrationen der bevæger sig, men ellers er der ikke noget interaktivt.
 
 


Tim og Trine
På nuværende tidspunkt findes der 3 bog-apps i Tim og Trine serien, de koster 24 kr stykket.  
(OBS: her i efterårsferien koster bog nr 2 og 3 kun 12 kr - se her)

I hver bog's indstillinger kan du vælge hvor svær bogens tekst skal være (lix tal 4, 10 eller 16).
I stedet for en normal fortløbende historie, skal barnet på hver side af denne bog-app:
  1. Læse et udsagn
  2. Kigge på billede
  3. Bedømme om udsagnet er korrekt eller ej
  4. Tappe "Ja" eller "Nej"
På denne måde bliver det nødvendigt både at afkode, forstå og forholde sig det der læses.
Der er 8 udsagn man skal svare på, til hvert billede/side og 12 billeder/sider pr bog (og så gange 3 forskellige lix-tal).

Afhængig af indstillingerne kan man undervejs vælge at få læst sætningerne op i stedet for at læse dem selv. På den måde kan børn som ikke kan læse også bruge appen som en slags iagttagelses-quiz. Hvor barnet bruger arbejdshukommelsen og øver sig i at finde og afkode relevante elementer af et billede. Samtidig går den del af udsagnene på hvordan Tim, Trine og andre mennesker agerer og har det i en given situation og kan derfor også bruges til at tale om følelser og sociale relationer (se også kommende indlæg).


Når man har bedømt alle 8 udsagn skal man selv skrive én (eller flere sætninger), som man synes passer til billede. Igen af hængig af indstillingerne kan man få stavehjælp. Stavehjælpen fungerer rigtig godt og popper op med ordforslag i en boks for sig selv efterhånden som man skriver. Ordforslagene i stavehjælpen kan man få læst op, så det bliver lettere at vælge det ord man forsøger at stave, men ikke kan finde ud af. Hvis man vil have den sætning man selv har skrevet læst op, så skal man dog tappe på ordene 1 af gangen, se dem dukke op i stavehjælpen 1 af gangen og få dem læst op 1 af gangen.

Herefter fortæller Trine dig hvormange af udsagnene du svarede rigtig på. Hvis du svarede rigtigt på dem alle får siden et grønt hak i side oversigten. Når alle sider har et grønt hak kan du vælge at emaile, printe eller læse den samlede bog (= billederne med alle de korrekte sætninger + de sætninger du selv har skrevet fortløbende) i appen. Hvis du vil læse bogen i iBooks, kan du email den til dig selv og derefter åbne den i iBooks.

Denne, lidt anderledes bog-app, kan altså både bruges til at arbejde med afkodning, læseforståelse og stavning i et!
Du kan også finde Tim&Trine og MadamBachs forlag på facebook eller blog


Læs mere om bøgers læse-sværhedsgrad, sammenligning af Let, Lus og Lix-tal og sammenholdt med klassetrin.

Update Oktober 2012:
Karl og Bent
Jeg har lige opdaget nogle apps som jeg burde have haft med i dette indlæg. Nemlige bog-apps'ne med Karl og Bent. De koster 12 kr stykket og har lix 4-6. Disse + yderligere bøger kan du også læse gratis online hos familieforlagets side LæsBøgerOnline.dk.

Se alle de apps jeg anbefaler - klik her