25. oktober 2012

Nørd in training

Bjørn kan rigtig godt li at lave vilde og farlige ting, der skal måske bare mindre til at han synes noget er vildt og farligt end den gennemsnitlige dreng. Han elsker også at løbe og spille fodbold, men det forgår sjældent i et tempo, hvor mor ikke kan gå vedsiden af og bolden flyver tit bagud når han prøver at få den skudt frem ad.

Han er vild med historier, kan høre dem, læse dem og fortælle dem igen og igen. Han elsker at spille spil - alle typer spil både brætspil, computerspil, rollespil, hjemmelavede spil og quizzer. Ting der er elektroniske, kan blinke eller har glimmer synes han er seje. Alt ting bliver sat i og forstået ud fra systemer han sætter op og han kan sidde stille indenfor og pille ved et eller andet i timevis. Der er ikke noget bedre end at gå på museum synes han, både dem han kender ud og ind, men også dem som er helt nye for ham og fyldt med ting han ikke har set før. Hvis der er nogen der fortæller noget så lytter han og han undersøger altid hvordan alt ting er lavet og sat sammen, hvis han kan komme til det.

Med andre ord.... er Bjørn nok ca ligeså meget en lille nørd, som hans forældre var og er.

 

Når man først er klar over (ens egne og) ens barns stærke sider kan man begynde at kigge på, hvor det ville være hensigtsmæssigt at fokusere på det der falder én naturligt let og hvor det evt ville være en ide at arbejde med de ting som man ikke har så let ved.

 

Derfor bruger meget energi og tid på at lave fysiske ting med Bjørn. Vi går til svømning og gymnastik hver uge, og er ude og spille fodbold eller klatre så tit vi kan, selvom det ville være meget lettere for alle parter bare at blive indenfor og sidde ved bordet og lave et eller andet.

Tit synes jeg det fungerer godt, hvis man kan bruge noget man er god til/synes er sjovt/har let ved til at hive én over i en aktivitet man ikke har så let ved/synes om/falder en naturligt.
Et eksempel for voksne: Jeg hader at gå en tur i skoven, men jeg elsker at gå rundt i skoven, hvis man har en pose med og leder efter ting og sager til at lave en juledekoration.
Har man et barn der elsker at sidde ved bordet og snakke om hvilket bogstav ting starter med. Kan man måske i stedet tage barnet med ud i skoven og lave nogle fysiske leger, hvor man finder nogle ting og så snakker om hvilket bogstav de starter med.
Omvendt; Har man et barn der elsker at løbe rundt ude i skoven og aldrig rigtig gider og sidde ned i sofaen og læse i en bog. Så kan man måske finde en bog om trolde i en skov eller om dyr der bor i skoven (eller brandbiler eller hvad det nu er der har interesse) og eventuelt kombinere den stille siddende højtlæsning med nogle fysisk genstande eller lege der er relateret til bogens handling.
På den måde bliver aktiviteten i sig selv mere afbalancerede og muligvis åbner det op for at barnet (og den voksne) opdager nye styrker, interesser eller venner, som på sigt gøre han/hun mere alsidig og med flere valgmuligheder i livet.
Se fx indlægget her - hvor er på en legeplads med en labyrint der kombinerer noget fysisk aktivt med noget mentalt aktivt.
Ur hvor den lille nørd kan se hvordan tandhjulene

Men her kommer alligevel (som de nørder vi grundlæggende er) 2 små tips til nørdebørn og -forældre
Appen Tiny Geeks der lige nu koster 6 kr, er både rigtig sjov og læreri. Den består af flash cards med essentielle nørd koncepter. Man kan bladre igennem appen sammen og snakke om hvad de forskellige ting er. På den måde bliver børnene hurtigt, let og effektivt indoktrineret. Samtidig med at man sammen får talt om rigtig mange ting, udvidet ordforrådet, hørt lidt om gamle dage, forældres barndom, hvordan forskellige ting fungerer. Der er i alt 77 billeder inddelt i 3 kategorier:
Brands
Update feb14: det ser desværre ud til denne app ikke findes mere

 
 
 


Culture

 
 
 


Heroes
 
 
 

Hos ThinkGeek har de også en masse sjove børne produkter, som fx: